The Cube

The Cube: Кои са най-опустошителните земетресения в историята

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Журналист

Земетресението в Турция не е най-опостушителното, което светът е виждал.

При земетръса в Суматра в Индийския океан преди малко повече от десет години, въпреки че е по-силен с един пункт по скалата на Рихтер от това в Турция, тогава е имало само 10 жертви и 12 ранени. Причината: епицентърът е далеч от обитаемо място.

Земетресението през 1952 г. в Русия. обаче предизвиква разрушително цунами в целия Тих океан с вълни до 15 метра. Между 10 000 и 15 000 са загиналите, а вълните стигнали до Перу, Чили и Нова Зеландия.

През 2011 г. край бреговете на Япония се случва масивно подводно заметресение. И то предизвиква цунами с вълни до височина до 40,5 метра. Това е едно от най-смъртоносните заметресения в човешката история. Голяма част от инфраструктурата в района беше унищожена - пътища и железопътни линии, а 127 290 бяха напълно сринати със земята. Цунамито причини и ядрени аварии в три реактора в комплекса на атомната електроцентрала Факушима.

А в Аляска през 1964 г. удря земен трус със сила 9,2 по Рихтер. Известно е още с името „Земетресението от разпети петък“. Продължило е приблизително 5 минути и е най-силното земетресение, регистрирано на територията и в историята на САЩ. То предизвикало цунами от 8,2 метра, което унищожило село Ченега. Убива 1/3 от жителите му. Загиналите са общо 139 души, 15 в резултат директно на земетресението, останалите - от последвалите цунамита.

Вижте повече във видеото.