Общество

Васил Велев, АИКБ: Хората трябва да спрат да очакват от държавата да ги направи богати

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„На последно място сме по доходи в ЕС, защото сме на последно място по производителност и труд в съюза. Можем да станем по-богати с повече работа. Хората трябва да спрат да очакват от държавата да ги направи богати. Трябва да започнат да разчитат на квалификацията си“.

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Новото правило или директива е връщане на тоталитарната държава. Минималната работна заплата като определение остана само в България от всички европейски държави. В редица икономически сектори минималната работна заплата ще бъде по-голяма от средната за страната. Тоест те трябва да минат на сиво, ако искат да печелят.

„В редица икономически сектори средната работна заплата е ниска. Точно с тези си действия парламента допринася за по-високи цени. Тези цени не са изработени от компаниите, а когато няма откъде да вземат разходите си с тези цени, те вдигат цените“, смята Велев.

Той посочи, че само в София средната работна заплата е по-висока от средната за страната, а във всички други области е по-ниска.

„В някои дори е два пъти по-ниска от София. В секторите с ниска рентабилност и заплащане (повишението на МРЗ – бел. ред.) награждава нискоквалифицираните и мързеливите и наказва трудолюбивите и квалифицираните. Това е решение, което е вредно за хората“, категоричен е Велев.

По неговите думи ръстът на доходите в момента е съпоставим с инфлацията.

„Преди 20 години назад инфлацията не беше такава. По времето на Ковид кризата инфлацията беше 1% годишно, а ръстът на заплатите беше средно 10%. В България инфлацията беше много по-голяма от средната за ЕС, заради закъснелите компенсации за скъпите цени на тока за бизнеса“, каза още Велев.

Според него служебното правителство се справя по-добре от предишния редовен кабинет, обаче държавата не работи ефективно.

Целия разговор вижте във видеото.