Политика

Проф. Топалов: Белград никога няма да пусне Македония да влезе в ЕС преди Сърбия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Проф. Кирил Топалов Проф. Кирил Топалов

Който в Европа иска да разбере какво иска България от Северна Македония – разбира. На някои обаче не им се иска да разбират или пък не могат да разберат.

Това коментира пред Euronews Bulgaria дипломатът и член на съвместната историческа комисия проф. Кирил Топалов. Ако не могат да разберат, то ние сме в правото си да ги попитаме какво търсят като висши дипломати в Европейския съвет. Не можеш да имаш позиция и да не знаеш какви са отношенията на една кандидатстваща държава със съседните й държави. И не можеш да казваш, че трябва на всяка цена да ги пуснем, допълни проф. Топалов.

 

Той винаги е давал за пример Гърция, която е поставила ясни условия на Македония и когато те съзреят за разговор – да заповядат, вратата е отворена. Отнело им 30 г. да съзреят за този разговор и след това Гърция им отворила вратата за преговори за членство в ЕС.

Русия като голяма сила има интерес и от двете решения на въпроса. Ако Северна Македония не влезе в ЕС, то тогава имат един щит от тази държава и Сърбия, който разделя България от Западна Европа и я оголва на Изток, към Черно море, където техните ракетоносци могат да направят много злини в България, стига да решат. От друга страна, ако Северна Македония влезе в ЕС, то тогава Русия ще има най-могъщите си два Троянски коня, защото когато разговаряте със Скопие, всъщност разговаряте с Белград. А Белград никога няма да пусне Македония да влезе в ЕС преди Сърбия. Цялата политика на Скопие се диктува от Белград, двете държави са малката тоталитарна Югославия, допълни дипломатът.