Свят

Нов пакет американска военна помощ за Украйна в размер на над 2 милиарда долара

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съединените щати обявиха, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва по-далекобойни ракети, които почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, съобщиха от Пентагона. Пакетът включва оръжия от запасите на министерството на отбраната на САЩ и средства за купуване на въоръжение от съответните производители.

Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Патрик Райдър съобщи, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър. Тези боеприпаси, които са произвеждани съвместно от американската компания "Боинг" и шведската "Сааб", са с обсег до 150 километра и съответно могат да ударят руски позиции зад фронтовите линии.

Това осигурява на украинците оръжия с по-голям обсег, което ще им позволи да провеждат операции за отбрана на своята територия и да си върнат земя, каза Райдър.

По-рано Киев поиска от Вашингтон ракети с по-голям обсег от артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), които са в състояние да поразяват с прецизност цели на до 80 километра.

От руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година Съединените щати са предоставили на нападната страна военна помощ в размер на общо над 29,3 милиарда долара, сочат данни на Пентагона. Той обеща Вашингтон да продължи да работи със своите съюзници и партньори, за да осигурява на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосредствен план, така и по-дългосрочно.