Общество

Синдикатите настояват за поне 15% увеличение на заплатите, а минималната да не се облага

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Увеличение не само на минималната заплата, но и на възнагражденията в частния сектор. Около това се обединяват синдикатите.

„15% искаме за увеличение на заплатите за 2023 г. като минимум, а за системите които работят на терен ще искаме 20% увеличение. Смятаме, че час по-скоро минималната работна заплата трябва да започне да се приближава към това, което решиха депутатите“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

А именно 850 лв. е минималната заплата, за която настояват синдикалните организации. Според Българската търговско-промишлена палата обаче, над 50% от фирмите вече са вдигнали възнагражденията.

Най-голямата заплаха при работодателите при последното наше проучване беше натискът за увеличаване на МРЗ заради инфлацията. Само за деветмесечието на 2022 г. средната работна заплата за всички сектори в България е нараснала с 13%. Т.е. това искане от 15% до деветмесечието е почти изпълнено.

Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата

Друго предложение на синдикатите е минималната заплата да не се облага, а минималният облагаем минимум да е с размера на възнаграждението.

„Това е едно изключително дясно предложение. Това е направо либертарианско предложение, премахване на цял един данък“, каза пък президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

„Заради високата МРЗ от сега можем да знаем в кои региони на България ще бъде натискът за преминаване в сивия сектор и затваряне на предприятия“, добави Симеонов.

В някои сектори вече има съкращения, а в други заплатите са увеличени, показва анкета сред работещи.

Няколко сектора у нас са в стачна готовност, по данни на синдикалните организации. Това са Български пощи, служителите от градския транспорт в София и част от работещите в системата на ВИК, и учителите които не са получили обещаното повишение заради стария бюджет.

„1351 лв нетно е заплатата, необходима за издръжка на самостоятелно работещия. За двучленно домакинство е малко над 2450 лв. Минималната заплата трябва да стане 1000 лв. до 2024 година“, подчерта Пламен Димитров.