Европа

Искат вот на недоверие на ЕК заради 35 млрд. евро за Полша

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ursula Европейският парламент призова за вот на недоверие към Урсула Фон дер Лайен. Снимка: АР

Евродепутати проучват възможността да внесат искане за вот на недоверие срещу Европейската комисия, съобщи говорител на Европейския парламент. Поводът за това е решението за одобрение на плана на Полша за икономическо възстановяване за над 35 милиарда евро.

 

Европейският парламент призова за вот на недоверие към Урсула Фон дер Лайен, обвинявайки я, че е дала зелена светлина на плана за възстановяване на Полша, въпреки че Варшава не е спазила принципите на правовата държава. Трима членове на групата на либералите в Европейския парламент "Обнови Европа" призовават за вот на недоверие срещу ръководителя на Комисията.
За да се подложи на гласуване текстът на предложението за вот на недоверие, който носи подписите на холандката Софи ин‘т Велд, бившия белгийски министър-председател Ги Верхофстад и испанския евродепутат Луис Гарикано, заместник-председател на групата "Обнови Европа", то ще трябва да се подпише от една десета от членовете на Европарламента, т.е. 70 подписа.
В сряда Комисията даде зелена светлина на полския план за възстановяване на стойност 35,4 млрд. евро, който беше замразен за повече от година поради нарушения на принципите на върховенството на закона - особено на независимостта на съдебната система – от страна на Варшава.

 

Европейската комисия даде зелена светлина на полския план за възстановяване и устойчивост след задълбочена оценка. Почти 43% от бюджета на полския план е в подкрепа на нашите цели в областта на климата. Той ще финансира енергийното обновяване на стотици хиляди сгради.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Тримата лидери на „Обнови Европа“ смятат, че свършеното от Варшава не отговаря на изискванията на Съда на Европейския съюз и не са в отговор на отказа на полските власти да признаят върховенството на правото на ЕС. Според тях властите не показват намерение да възстановят напълно независимостта на съдебната власт, и обвиняват фон дер Лайен, че е "създала голям политически проблем".
За да бъде одобрено от Европейския парламент, предложението за вот на недоверие трябва да получи две трети от гласовете на присъстващите евродепутати.