Европа

ЕК иска икономика, базирана на енергия с нулеви емисии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската комисия представи "Индустриалния план за зелената сделка", стратегия на Съюза да направи своите компании, работещи с ниско въздействие върху околната среда, конкурентоспособни и да подпомогне бързия преход на континента към въглеродна неутралност.

Планът се основава на инициативи, приети преди това на европейско ниво, и се смята за европейски отговор на пакетите от субсидии за зелената индустрия, приети в други страни, най-вече САЩ. Урсула фон дер Лайен не изглежда обезсърчена от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ.

 

Ние го приветстваме. Това е добра новина. Отдавна твърдим, че борбата с измененията на климата е задължителна за нашата планета, за нашия икономически просперитет и стратегическата ни независимост. Ние имаме нужда от конкуренция. Ние искаме равни условия в глобалната конкуренция, както и равни условия в рамките на единния пазар. Това е изключително важно за нас.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Формално планът е комуникационна стратегия: по същество принос към дебата между правителствата в ЕС. Комисията иска временно да облекчи съществуващите правила за държавна помощ и да създаде общ европейски фонд в средносрочен план, подробностите за който ще бъдат разкрити преди лятото. Но всяка мярка се нуждае от одобрението на страните членки и Европейския парламент, където няма единство.

 

Ресурсите, за които говорите, вече са заделени за програмата RePowerEU, същото важи и за приходите от ETS и Фонда за възстановяване от пандемията... Така че не съм сигурен дали този план ще ни помогне, защото всъщност се нуждаем от нови средства на европейско ниво. Сега трябва да обсъдим как да осигурим тези допълнителни пари чрез емитиране на еврооблигации.

Михаел Блос – евродепутат от Зелени/ЕСА, Германия

Първата важна стъпка за индустриалния план за Зеления пакт ще бъде направена на Европейския съвет на 9 и 10 февруари в Брюксел. След това Комисията ще формулира конкретни предложения, а държавните и правителствените ръководители ще ги обсъдят през март.