Икономика

Василев очаква икономически ръст без стагфлация

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9458423 Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Снимка: БГНЕС

В България няма риск от стагфлация, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Според него инфлацията се дължи на външни фактори като увеличение цената на газа, зърното и петрола. Василев прогнозира положителен икономически растеж през второто тримесечие на годината.

 

Излизаме от директния удар на това, че са вдигнати цените на вноса и влизаме към вторичните и третичните индустрии, което дава надежда че инфлацията ще става все по-малка. Знаете, че за първото тримесечие, икономическият растеж беше 4,5%. Очаквам това тримесечие също да е положителен, така че не очакваме стагфлация. Средно за годината сме заложили растеж от 2,9%.

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите

По думите му, бюджетът помага да се задържи инфлацията и дава повече средства на хората, за да посрещнат по-големите си разходи.

На ниво ЕС за пръв път има координация на общи покупки на газ, така има голям пазар, а не всяка страна да си сключва поотделно договори. Страните започнаха диверсификация на трасетата и енергийните доставки. Старата комунистическа инфраструктура, която ползваше газови доставки от север на юг към Гърция, сега се ползва наобратно. Ние сме ключова част от пъзела за решаването на газовите проблеми за Европа, каза още Василев при откриването на икономическия форум "Шумът на парите".

Текат разговори на общоевропейско ниво да се направи политика, която да погледне на предлагането и търсенето на храни, след което да тръгнем към външни пазари. Ако това се случи, това ще позволи в рамките на Европа да си оправим продоволствието и да дойде на сравнително добра цена и пренасочвайки експорта, да решим проблема, който сериозно се задава – над 3-4 пъти увеличение на цената на зърното в Северна Африка, представете си какъв бежански проблем ще се формира, каза още той.