Общество

Едно от семействата с разменените бебета съди "Шейново" за 300 000 лв.

От Euronews България Euronews България
Bebe BGNES Снимка: БГНЕС

Едно от семействата на разменените в столичната АГ болница "Шейново" е внесло иск за 300 000 лв. срещу лечебното заведение. Това съобщиха от Софийския градски съд. Предстои делото да бъде разпределено на случаен принцип на съдия-докладчик.

Семействата на разменените бебета настояваха да получат общо 600 хил. лв. без съдебен процес. Болницата обаче отказа да плати без дело. 

За размяната на бебетата се разбра в края на миналата година. 2 месеца след раждането една от майките се усъмнила, че отглежда чуждо дете и направила ДНК тест, който го потвърдил. От това започна и разплитането на историята. През януари бебета бяха върнати на биологичните им родители без съдебни процедури, но двете семейства поискаха по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди.

Адвокатът Стоян Стойков коментира, че обезщетението е твърде високо за болницата и затова оттам предпочитат казусът да се реши по съдебен път:

"Болницата по никакъв начин не се ангажира с всичко това, което анонсираха, че ще платят доброволно сума. От "Шейново" казват, че е прекомерно високо обезщетението, но никой от тях не е казал какво е реалното според тях обезщетение", каза Стойков.