Икономика

Наследството на Брекзит: Нарочно не продават билети за влака под Ламанша

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Железопътният превозвач Eurostar умишлено оставя стотици непродадени билети за влаковете в пиковите часове, защото граничната полиция не може да обработва достатъчно бързо паспортите на пътниците. 

Това е пряко следствие от по-строгите паспортни проверки, които се изискват след Брекзит.

Особено неприятно е, когато сте човек, който не си е мислел да напусне Европа. Смятам, че е наистина важно да се пътува, особено за моето поколение, да може да се пътува свободно. Днес пътувам по работа, това оказва реално значение върху възможността ми да върша работата си в Европа. Това е истински срам.

Джейн Хопкинсън

Опашките при паспортния контрол са много по-дълги. Има много по-голямо разделение на хората - в зависимост от това дали имате британски паспорт или европейски, ясно разграничение къде отивате. Аз имам френски паспорт, така че лично аз минавам доста бързо. Но виждам, че хората от Обединеното кралство в повечето случаи прекарват много време на опашките.

Рафаел Зурита

Пандемията ограничи пътуванията до минимум, но след рязкото увеличаване на броя на завръщащите се пътници и туристи времето за чакане се увеличи. До такава степен, че Eurostar ограничава броя на пътниците. Оставяйки капацитета в пиковите часове с 30% по-малък, отколкото през 2019 г.

Люк Ханрахан, Euronews Франция: След Брекзит британските паспорти се обработват отделно. Сега Eurostar иска от пътниците да пристигнат 90 минути преди заминаването на влака им. Влаковете тръгват първи сутрин. До 250 свободни места всеки ден.

От Eurostar заявяват, че се надяват както Обединеното кралство, така и ЕС да увеличат броя на гранична полиция и да поставят повече електронни пунктове, за да се намали времето за проверка на гарата.

Междувременно пътниците ще трябва да мислят по-отрано, за да си осигурят място в най-натоварените часове.