Европа

Македонски медии търсят подкрепа от САЩ в спора с България

От Euronews България Euronews България
Macedonia Flag AP Снимка: AP

Напрежението между България и Северна Македония стигна до САЩ.

Македонската секция на Voice Of America (VOA) зададе въпрос на говорител на Държавния департамент как би коментирал решението на България да изтегли посланика си от Скопие. А отговорът бе: "Призоваваме България и Северна Македония да деескалират своята реторика и бързо да разрешат тези двустранни спорове". 

„Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Съединените щати продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната“, се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от македонската медия.

България изтегли посланика си Ангел Ангелов миналата седмица след нападението срещу секретаря на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид с твърдението, че има "сериозна ситуация по отношение на правата на българите в Северна Македония". 

Тогава министърът на външните работи Буяр Османи заяви, че оттеглянето на българския посланик е неоснователен, необоснован и безпринципен ход.

„Въпреки че извикването на посланик за консултация в родината е право на изпращащата страна и редовна дипломатическа практика, Министерството на външните работи съжалява за тази стъпка, която счита за неоснователна, неподкрепена с валидни аргументи и непропорционална“, каза Османи.

В интервю за радио "Свободна Европа" той каза, че не знае официалната причина за оттеглянето на посланика, и че не обмисля изтегляне на македонския посланик от София, защото смята, че диалогът между двете страни трябва да продължи чрез посолствата.

МИА пък съобщи днес, че е получено потвърждение от Министерството на външните работи, че българският посланик се връща към дипломатическите си задължения в Скопие.