Добро Утро, Европа

Иван Иванов: Ще ядем по-евтини зеленчуци това лято

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 06 211704

Краставиците и доматите поевтиняват с 20%

 

В България продоволствена криза няма да има, а от края на юни ще се усети поевтиняването на някои плодове и зеленчуци у нас. Това заяви в предаването "Добро утро, Европа" министърът на земеделието Иван Иванов.

 

Основното ни очакване е да се задържи цената на хляба, посредством тази мярка, която ще бъде гласувана при актуализацията на бюджета.

Иван Иванов, министър на земеделието и храните

Извън средствата от антикризисните мерки, допълнителна помощ ще получат земеделците на стойност от около 300 млн. лева. Това се прави, за да се задържи цената на стоките и да не се повишава рязко, добави министър Иванов. Относно критиката на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ресорният министър не смята, че проблемът с продоволствената криза у нас е пренебрегнат.

 

В България продоволствена криза няма да има. Имаме и внос от трети страни, което държи цените ниски. Но нашата цел и задача е да подкрепяме нашите производители.

Иван Иванов, министър на земеделието и храните

Министър Иванов заяви, че се очаква България да има добра реколта на пшеница и няма да усети страната ни липсата на този ресурс, въпреки че Украйна изнася 40% от световното потребление.

 

В България нямаме липси, вътрешното потребление е подсигурено, посредством количеството, което ще бъде произведено, но ще подсигуряваме Европейския съюз, както и страни извън него.

Иван Иванов, министър на земеделието и храните

Иванов коментира и темата с исканията на Украйна страната ни да им изпрати оръжия. Той твърдо стои зад позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова и смята, че това е затворен казус.

Цялото интервю вижте във видеото.