Euronews Primetime

Европа в плен на гръмотевични бури и поройни дъждове

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 06 203101

Европа в плен на лошото време. Проливни дъждове и наводнения предизвикаха огромни разрушения в цяла Франция с един загинал и много ранени. Мощна буря удари и румънската столица Букурещ. А в Германия дъжд с гръмотевици и силни ветрове доведоха до тежки наводнения в южните части на страната.

 

Лошо време завладя Стария континент.

Огромна буря връхлетя румънската столица Букурещ в неделя вечерта. Канализационната система не успя да поеме внезапният пороен дъжд, което доведе до наводнения на много улици и направи шофирането почти невъзможно. Градът беше ударен от големи ледени късове, а градините на много хора бяха наводнени. Пориви на вятъра със скорост 90 километра в час изпочупиха дърветата, а няколко паркирани автомобила бяха смачкани от паднали върху тях клони. Властите обявиха оранжев код за три четвърти от територията на Румъния, за която хората могат да бъдат информирани и чрез приложение на телефоните си. Преди 5 години още по-силна буря отне живота на осем души в страната и рани близо 70.

Бури, гръмотевици, градушки и наводнения поразиха и Франция. Една жена загина заради придошлите води в Руан. Най-малко 15 други са ранени, 2-ма от които сериозно. Мълния удари Айфеловата кула, без да причини щети. Но са се подпалили покриви източно от Париж. Заради лошото време са опустошени масиви с лозя. Пожарната служба е получила почти 4 000 повиквания за помощ. Полетите от летище "Орли" в Париж бяха временно преустановени, а в неделя хиляди домакинства все още бяха без електричество.

 

За първи път от 20 години 65 департамента на континенталната част на страната са едновременно с предупредителен оранжев код за изключително силна серия от гръмотевични бури.

Жералд Дарманин, министър на вътрешните работи на Франция 

Силни гръмотевични бури, които донесоха градушка и силни пориви на вятъра, причиниха наводнения в някои части на Южна и Западна Германия. В село Вайлер, в баварския регион Алгае, за кратко време падна толкова много градушка, че някои пътища бяха напълно блокирани. На някои места ледените късове от градушката достигнаха височина от половин метър. Много улици, площади и дори градини се превърнаха за кратко в зимни пейзажи заради силната градушка. Дървета бяха изкоренени, а пожарната трябваше да излезе, за да изпомпва наводнените по време на бурите мазета. Комбинацията от градушка и проливен дъжд доведе до наводняване на пътища в други райони. Синоптиците предупредиха, че през нощта през страната ще преминат още силни гръмотевични бури, които ще се движат от югозапад на североизток.


Преди почти една година Германия се сблъска с едно от най-големите си природни бедствия, когато 196 души загинаха при проливни дъждове, превърнали малки реки в потоци, които разрушиха цели села.