Общество

Колко ще струват безплатните учебници на бюджета?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Мярката с безплатните учебници от 8-ми до 12-ти клас влиза в сила от догодина. Все още обаче няма точни изчисления колко ще струва това на бюджета, но според проучване на пазара от Министерството на образованието, това възлиза на 80 млн. лева.

"От 5-ти до 7-ми клас до този момент ние сме предоставили на всички ученици учебници. По същия начин от 8-ми до 12-ти клас с промените в това постановление ще предложим тези учебници и учебни комплекти да бъдат със срок ползвани също 3 години. Но тъй като има одобрени със заповед на министъра на образованието и науката учебни комплекти. Това означава и тетрадки, това е по чуждите езици. Това означава, че всяка година ако това бъде прието на Министерски съвет, трябва да закупуваме учебните тетрадки", казва Пенка Иванова, директор „Учебници и училищна документация“ МОН.

Според Гергана Ефремова от неправителствената организация „Заедно в час“, безплатните учебници са добра идея, но образователната система има нужда от по-сериозни реформи.

"Различните деца учат по различен начин и всяко дете трябва да има ресурсът, който е най-подходящ за него. По-важното е всъщност как учителят използва тези ресурси. Защото дори да имаме най-перфектния учебник, най-прекрасната онлайн платформа, ако един учител не знае как да работи с нея, как да я преведе на нуждите на своите ученици, резултатът не би бил такъв", категорична е тя.

От МОН ще осигурят и безплатен достъп до онлайн изданията на избраните от училищата учебници.

"Училището трябва да прецени. Хартиените ще бъдат в шкафчето или ще бъдат вкъщи. А в обратната ситуация ще ползват електронно четивните учебници", продължава Пенка Иванова.

Близо 300 хиляди ученици ще се възползват от безплатните учебници.

"Категорично за някои родители това е добра мярка, защото ние имаме възможността да пътуваме из цялата страна и виждаме семейства, в които това да осигуриш на детето си или на децата си комплекти учебници, защото в много места не говорим за едно семейство, това наистина е подкрепа. Притеснява ни обаче това, тази тема се прие много бързо и не бяха въвлечени родители. Просто в момента имаме решение, което е взето", споделя Яна Алексиева от Асоциация "Родители".