Европа

Според анализатори, международният натиск може да свали кабинета на Косово

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Партията на Албин Курти "Самоопределение" дойде на власт с близо 50% от гласовете на избирателите преди около 2 години. Убедителната победа на парламентарния вот избледня няколко месеца по-късно заради провала на местните избори.

Според анализатори правителството на Курти може да падне заради натиска на международната общност. Точно това се случва през 2020 г., когато Авдула Хоти получи властта, за да може да бъде подписано Вашингтонското споразумение.

 

Не виждам опозицията да има какъвто и да е план, освен целта да вземе властта. Всеки лидер на всяка партия от опозицията, от Демократична лига на Косово, от Демократична партия на Косово, трябва да консолидира позицията си в партията и едва тогава да работи върху вземането на властта.

Адриян Арифай, бивш съветник на Хашим Тачи

Опозицията няма сила заради броя на депутатите си. Вярвам, че те ще говорят повече, отколкото ще действат чрез протести или демонстрации.

Фатмир Шехоли, Институт за утвърждаване на междуетническите отношения

Ситуацията в Косово не е благоприятна за Курти. Опозицията подкрепи протестите на лекарите и на ветераните от бившата Освободителна армия на Косово. Освен това безработицата нараства.

Засега Курти успява да устои на натиска. Диалогът с Белград е на преден план, но опозицията недоволства. Анализаторите посочват, че президентът на Косово, Вьоса Османи, ще изиграе ключова роля в падането или оставането на власт на правителството.

 

Само депутати от партията на Курти могат да сринат мнозинството. Тогава той ще има по-малко от 65 депутати, а ако това стане, правителството ще бъде поставено под въпрос. В противен случай опозицията няма да може да направи нищо.

Мазлуум Баралиу, професор по конституционно право

Според последните изследвания на агенция UBO Consulting партията на Албин Курти е загубила подкрепата на повече от 10% от гражданите.

Други 22 на сто застават зад социалдемократите от партията, основана от Хашим Тачи - бившия премиер и президент на Косово, обвиняван за военни престъпления.

Други двама бивши премиери също получават по-голяма подкрепа - с 1% повече е тази за Рамуш Харадинай. Партията на Иса Мустафа - Демократичен съюз на Косово, отбелязва най-голям скок в подкрепата - с около 10% - до малко над 22 на сто.