Euronews Сега

Приемът в първи клас: В столичните училища са класирани над 10 000 деца

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 06 161409

Днес приключи първото класиране за децата, приети в първи клас в столичните училища. Над 10 000 деца са приетите. Броят на тези, които не са класирани е 460.

 

Общо 10 209 деца попадат в първото класиране за прием в първи клас за учебната ‪2022/2023 г. в София. Това съобщиха от Столичната община. Класирането се извършва електронно. Свободните места, които остават за второ класиране, са 1614.

 

Имахме много кандидати, около 520 деца, съответно първа, втора, трета, четвърта група, но  в момента системата е подала 96 от тях да бъдат приети. В този час вече имаме записано едно дете и очакваме следващите. 

зам-директор

Най-важен за класирането в първи клас е критерият „уседналост“, който дава и най-голямо предимство. Остават и допълнителните критерии - брат или сестра в училището, деца-сираци, деца с увреждания.

 

За сега тези критерии са добре, уседналостта е много важна наистина, но някои намериха вече вратички как да изхитрят системата, всички са наясно с тях, но това е най-правилния. Наистина уседналостта е много важна, защото ако има някакви други критерии, то хора, които живеят в отсрещните блокове, няма да могат техните деца да посещават училището, което не е честно. 

зам-директор

Антония Тончева е родител на бъдещ първокласник и на петокласник в 51-во училище „Елисавета Багряна“. Тя избира отново същото училище, защото е близо до дома и и е доволна от качеството на образованието в него.

 

В моя конкретен случай адресът е проблем, тъй като това е най-близкото училище до вкъщи, въпреки че не ми се води по адрес. Всъщност заради това, че баткото учи тука, малкият имаше шанс, така че може би самото райониране има какво да се подобри. Според мен най-близкото училище би следвало да се води по район нали, което в нашия случай не е така. 

Антония Тончева

Записването се извършва в училището от родител или по електронен начин с използване на електронен подпис. Второто класиране ще бъде обявено на 20 юни.