Добро Утро, Европа

Д-р Трифон Вълков: Новият вариант на COVID-19 е най-заразният досега и заобикаля имунитета

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„По-различното в новия вариант на коронавируса е, че той има по-стабилна връзка с рецепторите на клетката гостоприемник, тоест вирусът е изключително лесно предаваем от човек на човек и успешно заобикаля имунният отговор от ваксиниране и преболедуване. Това е най-заразният вариант на COVID-19 досега. Няма данни обаче той да предизвиква по-тежко протичане.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria инфекционистът д-р Трифон Вълков относно актуалната епидемична обстановка у нас.

 

Не мисля, че сме преминали пика на грипната вълна, както каза вчера проф. Ива Христова във вашето студио. Според мен това ще стане до месец.

"Вирусите също могат да развият резистентност към антибиотици. Изписването на такива препарати, както и противовирусни такива, ако не се съобразим със състоянието на пациента, може да повлияе по-зле, отколкото ако не приемаме тези препарати", каза още д-р Вълков.

Имаме добри тестове за грип и ковид на пазара, добре е да се правятъ такива и тогава да се вземат различните препарати, когато не сме сигурни какво ни трябва, препоръча той.

„За щастие грипът е вирус, срещу който имаме ефективни ваксини, които може да прилагаме. Винаги наличието на придружаващи заболявания, възрастта, както и имунният статус са нещата, които са отговорни за това дали ще имаме усложнения от вирусните заболявания“, подчерта инфекционистът.

 

Цялото интервю вижте във видеото.