Общество

Симеон Горов, еколог: Инвестиция във ВЕИ е чудесен начин да се предпазите от инфлацията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

България отива на съд за това, че не е приложила европейските изисквания в областта на възобновяемата енергия и биоразнообразието. Какви са причините и какви ще бъдат последствията от делото срещу страната ни?

„България не свърши почти нищо и по-специално управляващите, които не вършат това, за което са избрани – да създават условия, нормативна рамка, в която гражданите на България да могат да живеят по-добре, да бъдат по-самостоятелни и да им бъде по-евтин и добър животът.“

Това заяви екологът от сдружение „За Земята“ Симеон Горов. По неговите думите възможностите за инвестиция в областта на екологията у нас са огромни.

Когато хората се чудят къде да вложат своите спестявания, така че те да не бъдат изяждани от инфлацията, за да се предпазят от инфлацията, възобновяемите енергийни източници са един чудесен вариант.

„Друг чудесен вариант, който е в същата директива, която ние не изпълняваме, е енергоефективност – това е най-бързо изплащащата се инвестиция в момента. България като сграден фонд сме много далеч от необходимата енергийна ефективност“, добави екологът и допълни, че съществуват възможности и за изграждането на т.нар. енергийни общности.

Горанов посочи, че освен самите слънчеви панели, има редица други устройства, които с повишаване на капацитета, стават по-евтини.

„Ние сме съседи с вас, желаем заедно да имаме възобновяеми източници, сдружаваме се, имаме нормативната база за това и вместо да си закупим два вектора по 10 киловата, ние закупуваме 100 на тази цена“, обясни екологът.

„Когато модернизираме начина си на отопление, цената ще падне. София ползва около 1/3 от цялото количество газ, което ползва България. Другите топлофикации в страната ползват също около 1/3, а останалата 1/3 ползва бизнесът“, коментира още Горов.

Според него до затваряне на въглищни централи ще се стигне и въпросът не е дали, а кога.
„Когато дойде на пазара евтината енергия просто въглищните централи няма как да функционират. Те допреди 1-2 години бяха на държавни дотации въобще, за да функционират“, отбеляза екологът.

Целия разговор вижте във видеото.