Политика

ДБ и ПП сезираха Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс

От Euronews България Euronews България
Atanas Slavov Nikola Minchev Nadezhda Yordanova DB PP Zhalba KS BGNES Снимка: БГНЕС

Последните промени в Изборния кодекс противоречат на основни принципи и стандарти, залегнали в българската конституция и в решения на Конституционния съд, а именно – принципа на правовата държава, равенството на гражданите пред закона и принципите и стандартите за защита на избирателното право.

С тези мотиви депутати от „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме промяната“ (ПП) внесоха жалба в Конституционния съд (КС) срещу последните поправки в Изборния кодекс, гласувани от 48-ото Народно събрание.

Конституционната жалба е подписана от 70 депутати от двете формации, съобщиха от ДБ.

По думите на бившия правосъден министър Надежда Йорданова пряк резултат от сезирането на КС върху изборите през април няма да има, тъй като досегашната практика показва, че от приемането на жалба по допустимост до произнасянето на съда минават от половин до една година.

Йорданова обаче подчерта, че очаква още следващият парламент да поправи грешките на настоящия в Изборния кодекс.

„Работим заедно с колегите от „Продължаваме промяната“ повече от година, а сегашната ни съвместна инициатива е стъпка към засилване на нашето партньорство“ – така отговори депутатът от ДБ и доцент по конституционно право Атанас Славов в отговор на журналистически въпрос, дали жалбата е стъпка към съвместно явяване на изборите, стои още в прессъобщението на партията.

Според ДБ бързината за приемане на измененията в изборното законодателство е довел до абсурда да се гласува по три начина – с хартиена бюлетина, с бюлетина от машинен вот и с машинно гласуване, т.е. въведени са три различни понятия за бюлетини и две различни форми на гласуване.

„С осакатения машинен вот е нарушено общото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. В чистия си вид машинното гласуване трябваше да предотврати манипулирането на гласове и грешките и фалшификациите при отчитането им. Сега обаче вече няма гаранция, че всеки избирател подава само един глас за всеки вид избор и че всеки глас се съхранява и преброява само един път. Въпреки че експерименталното дистанционно електронно гласуване беше подкрепено с национален референдум, то бе набързо заличено между първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс. С което се погазват правилата за приемане на законодателни инициативи в условия на широка публичност на инициирането и след обществено обсъждане на предложенията“, се казва в жалбата от ДБ и ПП.