Свят

Повод за празнуване или срамен ден на инвазията: Националният празник в Австралия разедини страната

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Жителите на Сидни отбелязаха Деня на Австралия с многобройни тържества и различни културни събития. На разсъмване в парка Барангару се проведе традиционна димна церемония, а местен хор изпя националния химн. На платната на Операта в Сидни оживяха чрез видеоклипове традиционни рисунки на коренното население на Австралия. В пристанището пък се проведе състезание с фериботи.

На фона на празненствата се организираха и редица протести. В парка Белмор се проведе митинг под наслов „Ден на инвазията“ в знак на протест срещу отношението към коренното население.

Смятаме, че има нужда от представителство в Парламента. Нашите хора са по улиците, за да се борят за признаването на нашата независимост.

Иън Браун, организатор

Протестиращите твърдят, че британската колония е създадена върху земя, отнета от коренното население без преговори за сключване на договор.

На този ден през 1788 година с флотилията на капитан Артър Филип пристигат първите заселници и основават колонията Нов Южен Уелс. Артър Филип става първият й губернатор. За първи път денят се отбелязва официално през 1818 г. по случай 30-годишнината от заселването.