Политика

Андрей Ковачев: Бездействието на РСМ доведе до разрив в дипломатическите отношения

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Управляващите взеха правилното решение като извикаха българския посланик от Скопие. Това дава ясен сигнал, че Република Северна Македония продължава да не предприема никакви действия за ограничаване на антибългарското говорене в страната, коментира в ефира на Euronews Bulgaria Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ-СДС. Според него България многократно е показала желанието си за подобряване на отношенията със Скопие, но бездействието на политическите елити там е довело разрива в дипломатическите отношения.

„Това е следствие на многогодшните „усилия“ на другата страна да не вземе никакви ефективни мерки срещу дискриминацията на българите в РСМ и създаването на такава атмосфера“, смята евродепутатът.

 

Те трябва да са сериозни – дали искат европейска интеграция, или не? Европейската интеграция е двупосочна улица. Ако те смятат да останат в югокомунизма и в сръбската и руска доминация, която им налага тази „дълбока държава“... Навремето и Люпчо Георгиевски говореше за „дълбоката държава“, която спира всякакво сближаване между България и РСМ.

Когато през 2017 година Борисов и Заев подписаха договора, имаше еуфория – смятахме, че всичко ще тръгне напред, ще преодолеем различията, разединението и омразата, припомни Андрей Ковачев. И изведнъж кой включи спирачката, пита той.

„Не обикновените граждани, а този елит от Югославия не желае тази промяна, не желае и на йота да промени историческия наратив – иска ние отново да бъдем показвани като татари, фашисти, окупатори, асимилатори“, категоричен е Ковачев.

Цялото интервю вижте във видеото.