Европа

Каракачанов: Провокациите от Скопие започнаха след падането на ветото

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Провокациите към България от Република Северна Македония (РСМ) станаха след отпадането на ветото. Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ почетният председател на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. По неговите думи в страната ни липсва последователна позиция и политика към РСМ. Според него всичко актуално ще бъде експлоатирано по време на изборната кампания, включително и темата за Македония.

„Има предложения на „Левица“ от преди няколко седмици, една ултра болшевишка партия, 6-7 български политици и общественици да не бъдат допускани в РСМ“, посочи Каракачанов и допълни, че сред тях са Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Милен Врабевски, който отделя от личните си средства в продължение на години за подпомагане на деца и младежи от Македония и изграждането на мостове между двете страни.

Каракачанов подчерта, че в Договора от 2017 г. са записани съвместни чествания на общи национални герои или събития от общата ни история, а РСМ не го изпълнява от 5 години.

Пендаровски на практика с това негово решение или предложение суспендира договора от 2017 г.

„В България всеки некадърник като иска да атакува опонента си казва „той е проруски, той е путинист“. Пендаровски и македонските политици, нямайки как да оправдаят всичко, което се случва с палежите и побоите, чупенето на прозорци и стрелба по български клубове, цялата тази негативна кампания вследствие на образователна система, която десетилетия наред провокира омраза към България, говори за личности, свързани с Хитлеристка Германия“, коментира Каракачанов и попита как така хем българите подкрепящи клубовете в РСМ са „фашисти“, хем са и проруски.

Бившият министър на отбраната категорично отхвърли постоянното търсене на вина у нас за провокациите на Скопие.

Този начин на мислене в част от нашите журналисти, соросоидната общност и политиците - „ама май ние сме виновни“... дали има един ваш колега в Македония, един сайт, който задава подобен въпрос – „защо го направихме, не сме ли виновни, че провокирахме България“

Каракачанов подчерта, че в продължение на 30 години България винаги е била добронамерена спрямо РСМ.

„България показа в последните 2 години, че е държава, която няма собствено правителство, собствена външна политика и няма национална воля и достойнство“, категоричен е Каракачанов и припомни, че правителството на Кирил Петков в началото изразяваше подкрепа за позицията на предишното правителство, за Рамковата позиция и декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г., а впоследствие се отметна от тях.

„Бойко Борисов, за да го потупат по рамото „началниците“ от чужбина и да го пуснат отново да управлява, свали ветото. Реши да събуе гащичките“, коментира политикът и добави:

„Бях го предупредил още лятото на миналата година и му казал, че направиш ли това аз няма мникакви морални ангажименти.“

Къде е администрацията на Еманюел Макрон, къде е Стейт Департаментът, къде е външното министерство на Германия, къде е еврокомисарят по разширяването – ще се изкажат ли? И ако не се изкажат, нека ние като българи си направим сметката, когато изпълняваме чужди желания, но не в наш интерес.

По думите на Каракачанов, когато България се уважава сама, тогава ще я уважават и другите.

„Тогава много хора и медии казваха „айде стига с това вето, нашите партньори от евроатлантическата общност искат (да паднат ветото – бел. ред.) под този красив предтекст да се спре руското влияние, предадоха българския национален интерес. Къде са сега същите тези посолства и държави?“

Целия разговор вижте във видеото.