Политика

България напуска две международни банки, доминирани от Русия

От Euronews България Euronews България
Deputati BGNES Снимка: БГНЕС

Със 131 гласа "За" парламентът реши да прекрати членството на България в Международната инвестиционна банка (МИБ) и в Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). И в двете Руската федерация е най-големият акционер. Против се обявиха БСП и „Възраждане“. Румен Гечев и Костадин Костадинов изтъкнаха липсата на икономическа обосновка от Министерство на финансите:  

"Това е нередно, това е неикономическо, чисто политическо решение и това, което ни притеснява е, какво става с кредитните линии за българските фирми", каза Румен Гечев.

А Костадин Костадинов допълни: "Народното събрание ще изиграе ролята на поредния "гумен печат" или своеобразен нотариус, който ще завери вече веднъж взето решение извън България, което е безкрайно унизително и срамно, защото тук ние нямаме никакъв интерес".

Според Мартин Димитров от ДБ обаче външен натиск за решението няма, а ако санкциите срещу Руската федерация обхванат тези две банкови институции, страната ни ще бъде ощетена:  "Никой от Брюксел не е казал: "Напускайте тези две банки", ама никой. България спокойно в момента може да не напусне тези две банки, обаче ще загубим от това. Това е проблемът, ще загубим".