Политика

Нехамер обеща европари за границата, но не и Шенген

От Euronews България Euronews България

Австрия ще се застъпи пред ЕК за предоставянето на 2 млрд. евро на България за защита на българо-турската граница, която е и външна за ЕС. Това обяви днес австрийският канцлер Карл Нехамер по време на съвместен брифинг с президента Румен Радев в Елхово.

Канцлерът на Австрия обаче остава на позицията, че Шенгенското пространство не функционира правилно и докато не се реформира, страната му няма да подкрепи разширяването на общността.

„Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Австрия. Затова сме благодарни за усилията от българската страна за тази граница, но благодарността не е достатъчна“, коментира австрийският канцлер и допълни, че е имал възможност лично да се запознае с предизвикателствата по защитата на границата.

Nehammer Radev Granica Prezidentstvo Снимка: Президентството

„Трябва да се изправим пред факта, че системата на Шенген е пред голяма криза. Системата трябва да означава, че вътре в това пространство не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна“, посочи още канцлерът на Австрия и подчерта, че първо трябва да се укрепи защитата на границата и да намалеят нелегалните мигранти вътре в Шенген, а едва след това да се разширява зоната за свободно пътуване.

Нехамер отбеляза, че трябва да има конкретни мерки от страна на Еврокомисията за репатриране на съответните лица.

„Трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че външните страни не са сами срещу този проблем, сами с процедурите за предоставяне на статут за бежанци и това е правен въпрос, който трябва да бъде решен на ЕС ниво“, отбеляза той.

От своя страна българският президент Румен Радев благодари на Нехамер за посещението му у нас и коментира, че нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на ЕС полага огромни усилия за справянето с този проблем.

„Както можахте да се убедите, ние сме построили изцяло с наш бюджет ограда по цялата граница“, отбеляза Радев.

„Разбирам позицията на канцлера за Шенген и ветото. Като държавен ръководител се грижа за сигурността. Но и споря с него за следното: това че Шенген не функционира в централна Европа не означава, че България и Румъния трябва да са извън Шенген“, подчерта българският президент в отговор на журналистически въпрос.

Nehammer Radev Prezidentstvo Снимка: Президентството

Радев посочи, че Шенген е една от най-ценните придобивки на Съюза - свободата на движение, но освен сигурност, членството в общността има и икономически измерения.

„Мисля че не е справедливо с Румъния да сме извън Шенген. защото нашите икономики губят. Губи и Австрия, защото са инвеститор номер едно в България и ценим това сътрудничество и времето на нашите граждани, които чакат по граничните пунктове. Аз вярвам, че ще намерим рационално решение в бъдеше. Но с канцлера ние споделяме общо мнение, че охраната на външните граници е общ ангажимент на всички страни и държавите на първа линия, особено България, се нуждаят от подкрепа“, подчерта българският държавен глава.