Общество

Започна възстановяването на щетите в културния център в Битоля

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 06 092553

Ден след пожара в културния център в Битоля вече има желаещи да помогнат на сънародниците ни в Северна Македония. Възстановяването на щетите вече започна, дарители помогнаха за купуването на материали. До момента няма установен извършител на палежа. 

 

След палежа на българския културен център в Битоля вече има желаещи да се заемат с реконструкцията на обекта. Един от тях е д-р Милен Врабевски, който поддържа финансово центъра и ще поеме разходите по ремонта.

 

Над 10 хил. лева ще е ремонта, аз ще поема всичките разходи, поръчките са направени вече, сега се прави и проекта как да изглежда всичко.

Милен Врабевски

По думите на Милен Врабевски от откриването на културния център до сега е имало множество заплахи и психологически натиск над работещите там. Самият той смята да се включи в разследването с частни детективи. А евродепутатът Ангел Джамбазки също е в Битоля и показа за Euronews щетите от пожара.

По думите на председателя на културния център Любчо Георгиевски той както и други служители на клуба са давали показания днес пред органите на реда и местната прокуратура. Все още няма информация за потенциални заподозрени.

 

Не сме обезкуражени, още по-здраво ще работим, центърът ще продължи да съществува, ще има събития. Все пак ние сме и българи.

Любчо Георгиевски

Въпреки палежът обаче външният министър Теодора Генчовска заяви, че между двете държави продължава да се води конструктивен диалог и се надява извършителите да бъдат хванати скоро.

 

Интервю с д-р Милен Врабевски вижте във видеото.