Euronews Уикенд

Бивш президент на Спартак Москва: Българите са професионални предатели

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Levski Boukot Снимка: Facebook

Бившият президент на Спартак Москва Андрей Червиченко обиди сериозно България, наричайки ни "професионални предатели". Изказването му бе продиктувано от отказа на Левски да изиграе предварително насрочените контроли със Спартак и Урал в Дубай.

"Ще направя кратко отклонение в историята: българите са професионални предатели. Това е нация, която постоянно предава Русия, която пък постоянно се е впрягала за нея. Във всички войни българите са били срещу нас, макар че най-много от всички са крещели, че са братя. Да се учудваме, че те действат по този начин... Поведението им не предизвиква у мен никаква изненада. Не знам защо някой се изненадва от това", каза Червиченко пред местното издание "Чемпионат".

Мнозина други футболни деятели взеха отношение по темата.

Бившият руски национал и настоящ треньор Сергей Киряков заяви: "За нас изглежда глупаво, когато отбор първо се съгласява на мачове, а след това отказва. Но те са подложени на определен политически натиск. Руските клубове трябва да се съобразяват с всичко това. Когато се организират такива двубои, е абсолютно очаквано, че в крайна сметка нещо може да не се състои. Затова трябва да търсите спаринги с клубове, в които сте сигурни. Нека е урок за всички останали. Сега едва ли ще станем свидетели на повече контролни мачове с отбори от неприятелски държави“.

"Вероятно има причина за това. Това е малка загуба за Спартак. Просто ще е трудно да си намерят съперник, защото всичко е планирано предварително. Поставиха руския клуб в неудобно положение. Но ответната реакция ще бъде същата“, коментира пък Сергей Силкин, бивш наставник на гранда Динамо Москва.

А легендарният Анатолий Бишовец, който бе национален селекционер на Русия и е водил някои от най-големите клубове като Зенит, Локомотив Москва, а също и Шахтьор Донецк, каза: "Тъжно е за нашите отношения с българските братя. Познавам добре българския футбол от времето, когато играехме с тях. Често посещавам България и гледам мачове. Разбира се, това е жалко, още повече че отношенията между нашите народи останаха на същото ниво."

 

Още спортни новини вижте във видеото: