Европа

Висш военен стана президент на Албания

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 171056

Албания избра за президент началника на Генералния щаб на въоръжените сили. При гласуване в парламента за висшия военен гласуваха 78 депутати от управляващата Социалистическа партия. 55-годишният генерал Байрам Бегай ще замени на поста сегашния държавен глава Илир Мета.

 

Албанският парламент избра генерал за нов президент на страната. Генерал-майор Байрам Бегай бе утвърден след гласуване, спечелвайки 78 гласа, срещу 4 против и един „въздържал се“. Лявоцентристкото правителство на Социалистическата партия номинира Бегай за държавен глава, който бе началник на ГЩ на албанската армия, след като не успя да договори компромис с опозицията кой да бъде наследникът на Илир Мета. Повечето опозиционни партии бойкотираха гласуването.

 

Гласовете са разпределени както следва: 78 „за“, 4 „против“ и 1 „въздържал се“. Въз основа на този резултат комисията заключава, че г-н Байрам Бегай е избран за президент на Република Албания. Поздравления!

Клотилда Бушка – председател на избирателната комисия

Бегай е осмият президент на Албания от падането на комунизма и третият от редиците на армията. 
Церемонията по встъпването на длъжност на новия държавен глава ще бъде на 24 юли. Той изпълняваше длъжността началник на Генералния щаб на въоръжените сили от юли 2020 г.


Ролята на президента в Албания е до голяма степен церемониална, макар че държавният глава има някои правомощия по отношение на съдебната система и армията.