Култура

Валери Йорданов за новия си филм „Шекспир като улично куче“

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Наскоро ме питаха как може едно момче, което е виртуоз в юмруците и оцелява на улицата, да борави с Шекспирови текстове и да ги познава. А аз пък попитах защо да не може, пълно е с такива момчета. Връзката с това как живееш и дали оцеляваш по-трудно или по-лесно, и Шекспир, е много пряка. Това заяви актьорът и режисьор Валери Йорданов в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria. Той представи новия си филм „Шекспир като улично куче“, който тръгва по кината на 3-и февруари.

Не интересува дали този филм ще бъде българското предложение за „Оскар“. Интересува ме след време някой, който сега е на 16, да каже: „Ей, тоя филм ме накара да направя такъв и такъв избор“. Това е по-ценно. Не да дава уроци, но да насочва в правилната посока. А тя да бъдем такива, каквито сме. Да престанем да се преструваме, моля, добави той.

Йорданов говори и за ситуацията в Народния театър: „Всички представления са разпродадени, но мога да кажа, че тревогата ми е, че няма билети за ученици. Има 10 места с намаление. Не можем да си позволим да играем представление, което тези хлапета трябва да гледат, което може да даде самочувствие, което играем от 18 години, да не можем да вкараме деца на по-нормални цени. Това не е частен театър. Винаги е имало квота да влязат до 200 души на намалени цени. Колкото и изгодно да е икономически това на театъра, или не знам на кой, духовно не е изгодно. Аз съм против това. Взел съм тази позиция и ще остана на нея“.

Целия разговор вижте във видеото.