Европа

"Ако ни се пречкате, ще дойдат лудите турци": Ердоган плаши Гърция с ракетен удар

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши съседна Гърция с ракетен обстрел.

На тазгодишните избори Ердоган ще се бори за нов 4-годишен мандат. Той отдавна премина в режим на предизборна кампания, като в пропаганден стил играе по националистическа струна: конфликтът с Гърция е част от стандартния му репертоар.

"Турция е силна и Гърция го знае. Турция произвежда ракети „Тайфун“. Какво ще се случи, когато удари Атина? Не че искаме да направим това, но бъдете умни. Ако продължите да въоръжавате островите, тогава ние няма да стоим. Мицотакис, вие, който говорите навсякъде, слушайте внимателно: ако се опитате да ни се изпречите, ще дойдат лудите турци. Ако се държите разумно, нямаме проблем с вас", заяви той.

Друг повод за гневна реакция от Ердоган беше корицата на британското списание The Economist, чието заглавие отпраща, че Турция може да се изправи пред диктатура на Ердоган и че при него страната вече е на ръба на катастрофата. Причината Ердоган да атакува Западна Европа:

"Те дори не могат да определят съдбата на собствените си страни. Има хора, които гладуват по улиците, във Франция, в Англия, в Германия – но не и в Турция!"