Добро Утро, Европа

Бабинден е, или какво означава да спасиш живот, който сега започва

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Като магия. Така доц. Дорина Асенова описва своето призвание – акушерството.

“Това е нещото към което винаги съм се стремяла, искала съм да работя и съм много щастлива, че така ми се случи в моя живот. Професия, която никога не бих сменила, даже ако някой ме попита дали ще започна отначало, ще започна да работя пак същото. При нас идват здрави пациентки, а отговорността е за двама пациенти“, споделя тя.

В ръцете на доц. Асенова са проплаквали стотици деца, а днес освен акушер е и декан на медицинския факултет към Софийски университет.

„Много е важно за един лекар да бъде на първо място човек. Знанията са безценни, уменията също, но ако ти не си човек, не разбираш пациента отсреща, не се поставяш на негово място, никога лечението няма да достигне своята цел“, категорична е тя.

А Полина Петрова се сдоби с първата си рожба преди няколко часа.

„Разплаках се, това е нещо, бих казала, че е божие творение, не мога да го опиша. Екипът на болницата - това са най-добрите професионалисти, които съм срещала. Не усещаш никакво притеснение, никакъв страх, просто чувстваш, че си в сигурни ръце“, казва тя.

3 години по-рано в болница „Лозенец“ проплаква и Ивайла, скоро след това обаче лекарите установяват аномално вливане на белодробните вени. Рядко заболяване, което обхваща около 5 случая на година у нас. Разказваме тази история не само заради щастливия ѝ край, но и заради вярата в спасението.

„След като се роди още веднага се разбра, че има някакъв проблем, защото сатурацията на детето беше нарушена като цяло не беше добра. Тя от моите ръце – директно в детското отделение на болница Лозенец. Там я пое д-р Щерю Бояджиев“, казва майката Зоя Николова.

„Диагнозата беше тотално аномално вливане на пулмоналните вени, една доста рядка вродена сърдечна малформация, която заема не повече от 1 – 2% от всички вродени сърдечни малформации“, разказва доктор Бояджиев.

Ивайла е имала късмет, казва той. Тази аномалия е разделена на 4 типа, а 2 от тях налагат много спешна интервенция.

„Нейният тип беше супрадиафрагмален и при нея помогна, че беше диагностициран бързо, тя не стигна до сърдечна недостатъчност в рамките на около седмица беше преведена в националната кардиологична болница, където колегите извършиха безупречна операция и изглежда като едно абсолютно здраво дете“, продължава Бояджиев.

Месец след раждането на Ивайла е извършена сложна операция.

„Точно на нова година успяха да ни изпишат, на 31 декември направо си стана чудо и ние се прибрахме тук, започнахме новата година на чисто. Изключително тежък момент в нашия живот, може би най-тежкия, поне в моя. Но с божията помощ и златните ръце на всички лекари успяхме. На мен са ми казвали, че този случай е 1 на 10 хиляди, тя е 1 на 10 хиляди“, ние крие емоциите си майката!

Ивайла вече е на 3 и дори не знае за този момент, сега мечтата й е да бъде учителка като майка си. А семейство Николови винаги ще помни лекарите, помогнали за това сърцето на дъщеря им да бъде излекувано.

Във видеото можете да видите и интервю на Анелия Джамбазка с доктор Камелия Кръстева от "Майчин дом".