Свят

Посланикът на Китай пред Euronews Bulgaria: САЩ отвориха "кутията на Пандора" за разпространение на ядрени оръжия в Тихоокеанския регион

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

"Тайван е най-важната червена линия в отношенията между Китай и Съединените щати". Това заяви посланикът на Китайската народна република у нас - Негово Превъзходителство Дън Сяодзюн. В специално интервю за Euronews Bulgaria той коментира, че опитите Тайван да бъде използван за контрол над Китай са „игра с огъня“. Освен това, по думите му от Вашингтон са отворили „кутията на Пандора“ за разпространение на ядрени оръжия в Тихоокеанския регион. За това, както и за COVID мерките и перспективите пред Китай през 2023-а посланикът разговаря с международния редактор Габриела Беличовска на прага на Лунната Нова година.

Посланик Дън, благодаря, че приехте поканата за това интервю. Да започнем с една от основните теми, свързани с Китай през последните месеци - пандемията от COVID-19. В първите дни от т.нар. "чънйън" - 40-дневния период на пътуване за Лунната Нова година, милиони поеха на път към родните си места. Някои хора се срещнаха с близките си за първи път от началото на пандемията. Какво накара Китай да отмени повечето COVID мерки точно сега?

- Здравейте, много се радвам отново да говоря пред Euronews. Превенцията и контролът на епидемията в Китай навлязоха в нов етап и фокусът се измести от намаляване на вероятността хората да се заразяват към това да се предотвратяват тежките случаи. Този подход е резултат от новата ситуация, в която наблюдаваме отслабване на патогенността на щама „Омикрон“. Също така висок процент от населението е ваксинирано, а здравната система натрупа достатъчно опит за справяне с вируса. Подходът ни е и в отговор на призивите на голяма част от обществото и съответства на фактическата епидемична обстановка. Мерките на Китай са научно обосновани, необходими, правилни и отговорни. Те способстват за подобряване на епидемичната ситуацията и контрол на разпространението на вируса, както и за социално-икономическото развитие. Гарантират нормалните работа, живот и медицински нужди на хората. Помагат за поддържане на стабилността на глобалните производствени вериги и веригите за доставки и в най-общ план – за възстановяването и развитието на Китай и света.

Според официалните данни от провинция Хънан 88 млн. души или близо 90% от населението може да са заразени с COVID-19. Мислите ли, че мерките, които наскоро бяха отменени, можеха да окажат различно влияние в този случай?

- Всички страни преминават през период на адаптация и коригират противоепидемичната си политика. Китай не прави изключение. Допреди последната промяна на мерките – страната ни фактически не се беше сблъсквала с широкомащабно разпространение на вируса в истинския смисъл на думата. Следователно – нормално е да има бърз ръст на заразените след премахването на ограничителните мерки, но цялостното развитие на епидемичната обстановка е очаквано и под контрол. Държавата, в лицето на съответните институции, работи за това да няма недостиг на медицински ресурси, протоколите за диагностика и лечение се подобряват, увеличават се доставките на лекарства. Мобилизират се всички ресурси за защита на най-уязвимите групи от населението и се прави всичко възможно за намаляване на тежките и смъртните случаи.

Ръстът на случаите на COVID-19 в Китай предизвика безпокойство сред международната общност. Безопасно ли е другите държави да приемат китайски граждани, без да налагат допълнителни мерки спрямо тях?

- Професионални институции като Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и здравни експерти от редица страни, дадоха да се разбере, че мутиралият щам на COVID-19, който се предава в Китай, вече се е разпространил в Европа. Органите могат да се справят с него и няма основания пристигащите от Китай да бъдат тествани за наличието на вируса. Новите мерки, които Китай предприе, са основани на научна оценка и в този смисъл ситуацията вътре в страната е предсказуема и под контрол. Китай ще продължи да следи внимателно за мутации на вируса, да публикува своевременно информация и да работи с международната общност за решаването на проблеми, свързани с епидемията. Надяваме се, че и всички останали държави ще се придържат към принципите на науката и ще прилагат мерки, които се основават на тях, които са умерени и не са изключителни за конкретни страни. Надяваме се, че политизирането на епидемията – било чрез думи или действия, ще се избегне и ще се гарантира безопасният поток на хора.

От Световната здравна организация казаха, че Китай не отчита мащаба на пандемията. Според международни здравни експерти повече от 1 млн. заразени с COVID-19 в Китай може да починат заради болестта. Как бихте отговорили на това?

- От гледна точка на общественото здраве – по време на епидемия и особено в етапа на бързото ѝ разпространение, е трудно да се оцени с точност нивото на смъртност. Едва след като отмине даден епидемичен цикъл, може да се говори по-конкретно по този въпрос. И тук никоя страна не прави изключение. При определяне на смъртните случаи Китай винаги се е придържал към съответните международни стандарти, като се стреми да установи реалната ситуация въз основа на фактите, и е споделял открито и прозрачно информация за починалите и тежките случаи, като от дълго време поддържа тясно сътрудничество със Световната здравна организация. И сега, след коригирането на политиката за борба с COVID-19, ще продължим да осъществяваме технически, експертен обмен и други мерки със СЗО, така че заедно с останалия свят да се справим по-скоро с епидемията.

Коронавирусът все още ли има влияние върху китайската икономика - защото например се забеляза липса на полупроводници в световен мащаб заради производството в Китай. Производството на чипове отново ли е на нивата отпреди пандемията?

- В условията на продължителен натиск върху световната икономика и отслабване на търговията - Китай успя да поддържа курса си към отваряне, без да спира да изнася висококачествени продукти и услуги. Така той изигра ключова роля за стабилизиране на глобалните вериги за доставки. През 2021 г. БВП на Китай достигна 114,4 трилиона юана (17,7 трилиона долара), с което страната ни остава втората най-голяма икономика с ръст от 8,1% спрямо 2020 г. Очаква се през 2022-ра БВП да надхвърли 120 трилиона юана. След като китайското правителство коригира противоепидемичните мерки, редица международни инвестиционни институции повишиха очакванията си за икономическия ръст на страната тази година. Столицата Пекин вече преодоля пика на епидемията. Производството и животът в други провинции и градове също се нормализират. Мисля, че трябва да се притесняваме повече за негативните последици от случаите на търговско ембарго, от санкциите, свързани с технологии, и други подобни фактори в световната индустрия за производство на чипове, която навлезе в рецесия заради слабото търсене. Темпът на растеж на китайската индустрия за производство на чипове обаче е по-висок от глобалния.

Бих искала да Ви попитам и за войната в Украйна - китайските градове Пекин и Ухан са побратимени с украинската столица Киев, която е мишена на руските атаки. Тези градове опитват ли да подкрепят Киев, например с хуманитарна помощ?

- Китай винаги е придавал голямо значение на хуманитарната ситуация в Украйна. Предложихме шест точки за нейното облекчаване и с инициатива за международно сътрудничество в сферата на продоволствената сигурност. Предоставихме на Украйна няколко транша хуманитарна помощ, които стигнаха до страдащите от конфликта хора. В момента украинският народ е изправен пред две предизвикателства – войната и студа. Надяваме се, че международната общност ще осигури необходима помощ и ще помогне заедно на цивилните украинци в кризисните райони да оцелеят през зимата. Китай отново призовава международната общност да активизира усилията за постигане на мир и насърчаване на преговорите, така че да се създадат условия за дипломатическо разрешаване на конфликта в Украйна и да се предотврати разрастване на хуманитарната криза.

През последните месеци се състоя срещата на върха на G-20. Как се развиват отношенията между Китай и Тайван след това събитие?

- Преди всичко искам да отбележа, че формулировката „китайско-тайвански отношения“ е неточна. Тайван винаги е бил неразделна част от територията на Китай. По време на срещата между президентите Си Дзинпин и Джо Байдън в рамките на форума на G-20 китайският председател подчерта, че тайванският въпрос е в ядрото на нашите основни интереси. Той е политическият фундамент на китайско-американските отношения и най-важната червена линия в тях, която не може да бъде пресичана при никакви обстоятелства. Президентът Байдън заяви, от своя страна, че Съединените щати не подкрепят „независимост на Тайван“ или тезите за „два Китая“ и „единен Китай и единен Тайван“, както и нямат намерение да влизат в конфликт с Пекин. Надяваме се САЩ да действат в унисон и да се придържат към политиката за „единен Китай“ и трите съвместни комюникета, определящи рамката на двустранните отношения. Също така предупреждаваме властите на Демократичната прогресивна партия, че всякакви опити и действия за подкопаване на отношенията между двата бряга на Тайванския проток неизбежно ще завършат с неуспех. Продължаваме да се стремим към мирно обединение на основата на принципа „една държава, две системи“ и ще провеждаме широки и задълбочени консултации с хора с активни позиции от всички слоеве на тайванското общество по въпросите на отношенията между двата бряга и националното единство, изхождайки от принципите за „единен Китай“ и „Консенсуса от 1992 г.“ Ще продължим да работим активно за благото на сънародниците от двата бряга на Тайванския проток, ще насърчаваме обмена и сътрудничеството в различни индустрии и области, ще задълбочаваме интегрираното развитие на Тайван и континенталната част на Китай. Ще усъвършенстваме институциите и политиките, свързани с повишаване благосъстоянието на тайванските ни сънародници, ще насърчаваме китайската култура и ще съдействаме за нашето духовно единство. Същевременно ще защитаваме решително националния суверенитет и териториална цялост на Китай и ще водим безкомпромисна борба срещу всякакви опити за сепаратизъм и външна намеса.

Очаквате ли въпросът за независимостта на Тайван да бъде използван в международната политика, особено в отношенията между Китай и Съединените щати, като две водещи световни сили?

- Тайванският въпрос е изцяло вътрешен за Китай и няма да допуснем външна намеса в него. Принципът за „единен Китай“ е политическата основа за развитието на двустранни между Пекин и всяка страна, с която имаме дипломатически отношения, включително и Съединените щати. През годините всяка администрация в Белия дом е поемала ясни ангажименти в това отношение. В момента отделни политици в Щатите тълкуват тенденциозно принципа за „единен Китай“, изхождайки от желанието си да контролират Китай чрез Тайван. Това обаче е не само отклоняване от поетите политически ангажименти, но така САЩ губят маниера на поведение, който трябва да има една велика държава. Освен това подобни думи и действия представляват предизвикателство към основни норми на международните отношения. Опитът да се разиграва „тайванската карта“ и да се използва Тайван, за да се контролира Китай, е игра с огъня, а тези, които си играят с огъня, в крайна сметка ще се опарят.

След скорошната среща между японския премиер и американския президент Джо Байдън стана ясно, че Вашингтон и Токио задълбочават военното си сътрудничество. Военните и външните министри на двете страни определиха Китай като основно предизвикателство за сигурността в Тихоокеанския регион. Как реагира Китай на това?

- Щатите и Япония казват, че искат да съдействат за регионалните мир и сигурност, но на практика търсят оправдание за своите агресивност, стремеж към създаване на разделения и конфронтация. Бюджетът на Япония за отбрана се увеличава значително вече 11-а поредна година и тя се отклонява от пътя на следвоенното си мирно развитие. Опасността от повтаряне на грешките от историята постепенно се засилва. Съединените щати формираха затворен тесен кръг от свои партньори, разположиха много кораби и самолети в Азиатско-тихоокеанския регион и отвориха „кутията на Пандора“ за разпространението на ядрени оръжия. Подобно поведение е реално предизвикателство за регионалните мир, сигурност и стабилност. Китай винаги и навсякъде по света е работил за установяването на мир, допринася за глобалното развитие и е защитник на общопризнатия международен ред. Призоваваме настойчиво Съединените щати и Япония да се откажат от мисленето от епохата на Студената война и идеологическите предразсъдъци. Да не си създават „въображаеми врагове“, да спрат да налагат в Азиатско-тихоокеанския регион представата за нова Студена война и да не рушат стабилността.

Китай отбелязва Лунната Нова година. Според китайския зодиак 2023-та е годината на Водния заек. Какво символизира това животно?

- Заекът е умно, находчиво и симпатично животно. В китайския фолклор е символ на добросърдечност, красота и хармония. Има една легенда, която разказва за фея на име Чан'ъ, която живее на Луната, и неин спътник е Нефритеният заек. Оттам образът на заека напомня за романтика по време на пълнолуние, а годината на Заека вещае мир и хармония. И тук бих искал да пожелая на всички български приятели щастие и благополучие през годината на Заека!

2022-ра беше година на ескалиращи конфликти, напрежение и постпандемични проблеми. Какво очаквате от 2023 г.?

- Действително през 2022 г. станахме свидетели на ускорени промени, каквито нямаше за последния век, и светът не е мирно място. Човечеството премина през трудностите на пандемията, изправи се пред мащабен геополитически конфликт, спирала от конфронтации и разделения, висока инфлация, недостиг на енергийни ресурси. И това, което ни предстои, най-вероятно са още изпитания и нестабилност. Надявам се обаче през 2023 г. епидемията да се разсее, а войната да приключи. Бих искал в света да има по-малко конфликти, конфронтация, разединение. Да има повече мир, възможности за развитие, сътрудничество и реализиране на взаимни ползи. В бъдеще светът ще е изпълнен с надежди, но ще се сблъсква и с изпитания. Надявам се всички страни да постигнат единство и да си сътрудничат, давайки своя принос за световните мир, стабилност и развитие.