Общество

Фестивал за дигитални иновации започва в София

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Второто издание на фестивала за дигитални идеи и иновации SHAPESHIFT Talks започва днес в София. Това е поредица от събития, които събират професионалисти от сферата на изкуството и технологиите в опит да обяснят взаимовръзката между човека и дигиталната среда.

За събитието разказват Мария Тодорова, която е организатор и автор на концепцията на фестивала и Робърт Шунев – художествен директор и дизайнер на Mettaverse. 

Събитието е второ от поредица от четири фестивала за дигитални идеи и иновации. Първото беше през юли 2022 година, в рамките на което международният артист Ели Жотева, базирана в Лос Анджелис, създаде дигитален стенопис във Варна, който в аналогов вид изглежда по един начин, а с добавена реалност пресъздава допълнителни концепция и послания. Останалите две издания са през април и юни, като последното ще представлява тридневно събитие с разнообразие от панели, тематики, филми, демонстрации и партита, и гост – международна звезда в областта на иновациите и технологиите.

Основен участник в поредицата от говорители, които ще дадат своя поглед върху различни сфери на дигиталното и ще споделят най-смелите си и вдъхновени идеи и решения, е Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков, депутат в 47 и 48 Народно събрание, и основател на компания за сигурност на данните – основното предизвикателство пред още по-бързото развитие на технологиите.

Вижте интервюто във видеото.