Euronews Уикенд

Северна Корея е изстреляла 8 балистични ракети

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 144858

Ново напрежение на Корейския полуостров. Северна Корея е изстреляла 8 балистични ракети с малък обсег, съобщиха Южна Корея и Япония. Това са поредните провокации на Пхенян от началото на годината и застрашават мира и стабилността в региона, каза японският премиер Фумио Кишида.

 

Северна Корея е изстреляла залп от осем балистични ракети с малък обсег, съобщиха световните агенции, като се позоваха на южнокорейските сили и на японски правителствени източници. Ракетите са били изстреляни в интервал от около 35 минути, от района на Сунан, близо до столицата Пхенян, по посока на морето, край източните брегове на страната.

 

От началото на тази година Северна Корея многократно изстрелва балистични ракети, включително нова междуконтинентална балистична ракета. Поредицата нейни действия застрашават мира и стабилността на региона и международната общност и не могат да бъдат простени по никакъв начин. Освен това изстрелването на тези балистични ракети е нарушение на международното право и аз силно го осъждам.

Фумио Кишида – премиер на Япония

Изстреляните балистични ракети са паднали извън японската изключителна икономическа зона. От началото на годината Северна Корея е извършила 18 ракетни теста. Последният беше на 25 май, когато тя изстреля три балистични ракети, сред които и една междуконтинентална. 


Специалният представител на САЩ за Северна Корея Сун Ким се срещна с южнокорейския и японския си колега Ким Гун и Фунакоши Такехиро в Сеул в петък, за да обсъди подготовката за всякакви непредвидени ситуации на фона на признаците, че Северна Корея подготвя ядрено изпитание, което ще бъде първото от 2017 г насам.