Общество

Грипна епидемия в Пловдив от днес, утре в София-област и Добрич

От Euronews България Euronews България

От днес до 30-ти януари в област Пловдив влиза в сила обявена грипна епидемия. В други три области – Ловеч, Пазарджик и Габрово, тя е сила от вчера до 24-ти януари.

В област Стара Загора, епидемията настъпи с ден по-рано. От петък в грипна епидемия са и София-област, както и Добрич. Учениците на територията на София-област излизат в грипна ваканция от 23-ти до 27-ми януари. Във всички области, където е обявена грипна епидемия, временно спиране на плановите консултации на бременни жени и деца, профилактичните пргледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Спират временно и свижданията в болниците. В детските градини ще се допускат външни лица само с предпазни маски, а заболелите от персонала няма да бъдат допускани до работа. Считано от днес, обявената грипна епидемия в област Шумен, се отменя.

От днес до 26-ти януари пък временен пункт за имунизация срещу Ковид 19 отваря за граждани на пазар „Димитър Петков“ в София. Това съобщи столичната Регионална здравна инспекция. Пунктът ще работи между 12:00 и 18:00 часа, и се намира на кръстовището между улиците „Пиротска“ и „Цар Симеон. Временния пункт е част от инициативата на Българския червен кръст „Ти решаваш“.