Общество

Кметът на Враца: Почти няма публична сграда без щети

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Почти няма публична сграда без повреден покрив, фасади, изпочупени коли, стотици паднали дървета... Ще трябва доста време за отстраняване на щетите, които бурята нанесе във Враца. Това каза за Euronews Bulgaria кметът на община Враца Калин Каменов относно обстановката там.

„Вятърът леко утихна, но прогнозите на НИМХ показват, че тази нощ бурята отново ще се завърне“, предупреждава той.

 

За утре прогнозата е за още по-силен вятър – причина, поради която с Кризисния щаб днес взехме решение да обявим утрешния ден за неучебен – за да запазим живота и здравето на децата. А пък най-малките – по преценка на техните родители, ще се прецени дали да посещават детските заведения.

„Днес имаше пострадали на няколко места. Имаше паднали граждани, охлузени от вятъра. Имаше инциденти с автомобили, пострадали хора в градския транспорт, някои с прорезни рани. За щастие, без тежки, сериозни травми“, съобщи Каменов.

 

Радостното е, че днес цял ден екипи на общинско предприятие БКС работеха неуморно, заедно с колегите от „Гражданска защита“, от електроразпределителното дружество, Инспектората... Днес на нашия призив се включиха от врачанското поделение на военното формирование, които утре изпращат допълнително 30 човека, които ще помагат за справяне с последиците от бурята и отстраняване на част от щетите. Предстои ни страшно много работа.

„За съжаление, има няколко население места в общината, които са без ток. Екипи на електроразпределителното дружество работят за възстановяването на трасетата. Надявам се в най-скоро време всички аварии да бъдат отстранени и хората да имат електричество“, каза още кметът на Враца.