Euronews Primetime

Икономистът Васил Караиванов: Очаква се спад на инфлацията

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Ако не се случи нещо друго необичайно, тенденцията е за спад на инфлацията, тя би трябвало да достигне нива около 10%, а към края на годината даже нивото да е едноцифрено. Това заяви в студиото на PrimeTime икономистът Васил Караиванов.

Все пак трябва да се отбележи, че годишната инфлация в еврозоната през декември 2022 г. е била 9.2%, обяви преди десетина дни Евростат. Тя е два пъти по-ниска отколкото у нас. Има няколко причини. Една от тях е различната кошница от стоки и услуги, които се потребяват в ЕС, в частност Еврозоната, и тази в България. Например, тъй като тук доходите ни са по-ниски спрямо средните в Европа, потреблението на храни и напитки е много по-високо. Те формират около 40% от общото потребление. В Еврозоната делът на тези стоки е около 20-25%, но те имат много по-големи дялове в други компоненти, като транспорт и пътуване, медицина, образование, добави той.

Влизането на еврото ще подобри икономиката и живота на хората. Това трябва да се случи възможно най-бързо. Това ще отвори вратата на България за много повече инвестиции. А това ще помогне за натрупването на богатство. За капацитет за генериране на по-високи доходи, категоричен бе Караиванов.

Целия разговор вижте във видеото.