Общество

Между две и три хиляди евро: Цената на каналджиите за един мигрант

От Euronews България Euronews България
Mileva BGNES (1) Снимка: БГНЕС

"Продължава каналджийството от Турция, през България и Сърбия, до западните държави. След като престоят определено време в България, мигрантите от Турция биват прекарани до сръбската граница, там отговорникът за мигрантите от българска страна се обажда на сръбския отговорник и там те биват поети от съседната ни държава. Тарифата, която се плаща за трафикирането на един мигрант, е от порядъка между 2000 и 3000 евро. Предлагат се и т.нар. ВИП услуги, когато се изпращат 5-6 мигранти, за които сумата стига до 10 000 евро."

Това заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор, относно съвместната операция "Хавала" на прокуратурата и МВР за противодействие на нелегалната миграция, съобщава БГНЕС.

"Операцията, която започнахме вчера е само част от координираната работа с прокуратурата. Досега общо 7 019 са проверените хора, а 624 са проверените адреси", уточнява Станимир Станев, заместник- главен секретар на МВР.

Милева уточни, че 92 са привлечените под отговорност лица, шест са задържаните мигранти, а заплащането е ставало по схемата „хавала".

„На територията на цялата страна на 16 януари неутрализирахме дейността на поредната престъпна група, осъществяваща каналджийство. Бяха задържани шест лица, от които едно лице иракчанин, един ливанец и останалите българи", обяви Николай Хаджиев, заместник-директор на ГДБОП.

„Бяха претърсени четири адреса, в хода на процесуалните действия се откриха много вещи, които да имат отношение по досъдебното производство, бяха разпитани множество свидетели, и бяха проведени следствени експерименти с оглед доказване на деянието. Като по-интересен факт за престъпната група мога да кажа, че организаторите са пренасяли мигранти от Република Турция към Република Сърбия с тежкотоварни автомобили – автобуси, дори и кемпери, а за да не се буди подозрение, много често шофьорите са жени", уточни още той.

„Лицата са граждани извън ЕС, те идват в България, наемат автомобили, осъществяват своята престъпна дейност, след което се изпращат до държавите. Представители на турските власти показаха една изключителна съпричастност и готовност, така че нашите дейности да бъдат максимално ефективни. От тук насетне ние продължаваме още по-мотивирани, така че да доведем до край борбата с каналджийството. Нашите действия чисто превантивно дават и своя ефект", заяви и Атанас Илков, директор Национална полиция.

Росица Димитрова от Гранична полиция дори уточни, че е имало случаи, в които мигрантите са били прекарвани в катафалки.

„Натискът е голям, ние продължаваме със съвместните си действия за противодействие на каналджийството. Ние обменяме информация с турската страна и се надяваме това да продължи и занапред", коментира още Димитрова.