Свят

За първи път от 60 години: Населението на Китай намалява

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Китай обяви първи спад на населението си от 1961 г. Данните, публикувани от Националното статистическо бюро, показват, че популацията през 2022 г. е намаляла с 850 000 души... докато раждаемостта е паднала до рекордно ниски нива – по-малко от седем раждания на 1000 души. 

"Към края на 2022 г националното население е било 1.41 милиарда души, което е намаление с 850 000 души спрямо броя от края на 2021 г. Ражданията са били 9.56 милиона", казва Канг И, директор на Националното бюро по статистика.

Новината обаче не е изненада за китайците. Те твърдят, че безработицата, тенденцията към застаряване сред родителите и растящите разходи за живот принуждават все повече хора да нямат деца.

"За тези от нас, родени през 80-те години, произхождат от семейства с едно дете. Има голям натиск, когато става въпрос за грижа за родителите и за подобряване на качеството на живота в бъдеще", споделя Хюн Ли, която живее в Пекин.

"Има голям натиск да имаш деца, но кой се осмелява в днешно време? Безработицата е толкова висока, COVID унищожи всичко, нищо не можем да направим. Следващата година отново ще имаме спад на растежа", казва друг жител.

Политиката за едно дете в Китай беше отменена преди 7 години. Оттогава спадът в раждаемостта предизвика редица държавни политики, насочени към обръщане на тенденцията... на фона на страховете от нарастваща демографска криза, която може да намали работната сила.