Политика

Николай Василев за Euronews Bulgaria: Няма да има предсрочни избори

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 102055

Аз смятам, че няма да има предсрочни избори. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria финансистът и вицепремиер Николай Василев по повод настоящата политическа и икономическа ситуация.

 

В момента ни управляват хора, които искрено вярват, че колкото повече дългове вземаме, колкото повече бюджетен дефицит реализираме и колкото повече пъти актуализираме бюджета по средата на годината, толкова по-добре. Това е все едно да имате някое приятелско семейство, което казва, че колкото повече потребителски кредити вземем тази седмица, ще бъдем по-щастливи и ще бъдем по-добре. Само че ще дойде друга седмица, когато ще трябва да ги връщат и тогава ще разберат, че са допуснали грешка. Така Василев описа подхода на настоящото правителство за решаване на икономическите проблеми в страната.

 

Всички правителства по света, като вземат дълг, имат добри намерения. Но както знаем, пътят към ада е постлан с тях. Ще дойдат години, когато при обслужването на дълга само лихвите ще бъдат милиарди на година.

Николай Василев, финансист

През тази година ще имаме (засега) положителен икономически растеж. Доходите ще бъдат най-високите в историята на държавата, а безработицата – на едно от най-ниските нива, прогнозира икономистът. Той изрази опасения, че може да има и по-лоши години в бъдеще.л Ако сега искаме да имаме голям дефицит, какво остава за едни по-проблеми години, попита той?

По повод на таблото с дълга на държавата, Василев поясни, че обществото трябва да бъде информирано колко е националния дълг.

 

Изчислили сме, че до края на тази година той ще се увеличава средно с 333 лева на секунда, или 20 хиляди лева на час, или около милиард лева на месец. Ако се приеме по-високият таван на увеличение на дълга с 10 милиарда тази година, е много вероятно в края на годината дългът да бъде още по-висок от планираното.

Николай Василев, финансист

Николай Василев припомни, че България с много тежки години на реформи (между 1997 и 2008) от една от най-фалиралите и задлъжнели държави в света стана втората държава в света с най-нисък дълг.

 

Когато „тройната коалиция“ (добра или лоша) си отиде, националният дълг беше по-малко от 10 милиарда лева. Колкото ще бъде изтеглен само тази година.

Николай Василев, финансист

Той изрази увереност, че нито една държава не е забогатяла с вземане на дългове и дефицити.

 

Относно отношенията в управляващата коалиция, бившият вицепремиер каза, че в миналото, при предишни коалиционни управления, тези отношения, макар да не са били идеални, „бяха на по-високо ниво“.

 

Имаше по-голямо уважение и комуникация между партньорите, отколкото сега.

Николай Василев, финансист

Василев предположи, че дори и да нямаше ковид пандемия и война в Украйна, днешните управляващи щяха да провеждат същите политики.

 

Те просто се занимават с харчене на пари, с раздаване, с дългове и дефицити, с актуализации и само това.

Николай Василев, финансист

Когато се случат съкращения в администрацията, Николай Василев увери, че би бил „най-шумният подкрепящ“ подобни действия и реформи. Той допълни, че подкрепя някои настоящи политики – повишаване на прага за задължителна регистрация по ДДС на 10 хиляди лева, повишаване на данъчния кредит за родители с деца... Но същевременно уточни, че би искал да види по-голяма, по-всеобхватна демографска политика – според него, „такива мънички мерчици“ няма да доведат до по-висока раждаемост.

По отношение на евентуалното приемане на еврото, Василев направи уточнение, че не смята, че някога от „Има такъв народ“ са казали, че са против еврото.

 

Не съм чул за последната една година ИТН да каже, че са против приемането на еврото. Ако някой друг е чул, да го покаже.

Николай Василев, финансист

Финансистът е на мнение, че по темата са необходими анализи и по-добра кампания, „каквато в България традиционно няма“.

 

Ние винаги, като най-големите скептици и троянци в ЕС, не си задаваме въпроса защо 20-ина държави са в еврозоната, а няколко били извън еврозоната и ние се сравняваме с тях. Тоест, ние сме свикнали с комплекса на най-големия двойкаджия в класа, който по всичко наистина иска да е последен.

Николай Василев, финансист

Накрая икономистът заяви позиция, че за държавата е по-добре да няма предсрочни избори и изрази увереност, че това е възможно.