Европа

Защо е важно задържането на Матео Месина Денаро?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Знаковият арест на боса на сицилианската мафия поставя редица важни въпроси – ще успеят ли разследващите прокурори и полицаи да стигнат и до други ключови лица от организираната престъпност, дали престъпниците ще успеят да се реорганизират и да отговорят на удара? Отговори търси кореспондентът на Euronews в Италия Джорджа Орланди.

Арестът на Матео Месина Денаро, най-издирваният мафиотски бос в Италия, ще окаже огромно влияние върху бъдещето на Коза Ностра, една от най-мощните престъпни организации в страната. Според някои прокурори и информатори, Денаро разполага с цялата информация и имена на онези, които са участвали в някои от най-известните престъпления, извършени от мафията. Попитах Джузепе Анточи, председател на Центъра за изследване за мафията, какъв е залогът в тази ситуация. Господин Анточи е оцелял от мафиотска атака и в момента е под полицейска закрила.

 

Това, което се случи, е много важно от психологическа гледна точка, защото облекчава хората и гражданите разбират, че могат да се доверят на държавата, че трябва да останат силни и да действат като екип, когато става въпрос за разкриване на престъпления на мафията. Важно е никога да не се предаваме пред организации от мафиотски тип, защото те крадат надеждите и мечтите на хората и контролират свободата им.

Джузепе Анточи – председател на център за изследване на мафията

„Ако Денаро реши да сътрудничи на властите, това ще хвърли нова светлина върху някои важни събития, в които е участвал. Би било важно да се събере информация и за вида защита, която Денаро е ползвал, за да живее под прикритие през последните години“, казва още Анточи.

„Когато се случи такъв арест, това означава, че нещо вътре в Коза Ностра не е работило правилно... Защитата на Денаро не е работила както трябва. Това трябва да е създало паника и объркване в организацията и поради това престъпниците, които все още са на свобода, може да направят нови грешки, но може да означава, че те ще трябва да се реорганизират в хаотична среда. Ако прокурорите следят тези развития – това може да се превърне в щастлив шанс за тях“, пояснява експертът.

Джоржда Орланди, Euronews, Италия.