Европа

ЕП започна процедура по отнемане на имунитета на двама депутати

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент започна официална процедура по отнемане на имунитета на двама евродепутати, заподозрени в нерегламентирани дейности в корупционния скандал, засегнал институцията.

Искането на имунитетите на белгиеца Марк Тарабела и италианеца Андреа Коцолино е отправено от белгийската полиция. До петък Коцолино бе председател на парламентарланата делегация за връзки с африканския регион Магреб. Тук влиза и Мароко, една от страните, за които се твърди, че са предлагали пари в брой на политици, за да влияят върху вземането на решения в ЕС.

Италианецът бе и член на комисията, разследваща използването на шпионския софтуер Пегас от трети страни...

 

Имаме представа какво се е случило и някои членове са част от комисията за разследване на шпионския софтуер Пегас. Има въпрос, свързан с Мароко, защото тази страна е заподозряна, че е използвала софтуера Пегас срещу ЕС, президента Макрон и срещу премиера на Испания. Налице е основателно съмнение, че някои евродепутати са защитавали свои собствени интереси, а също и такива на Мароко.

Саския Брикмон – евродепутат от Зелени/ЕСА

Социалистът Марк Тарабела, доскоро заместник-председател на делегацията за връзките с Арабския полуостров, отрича всякакво участие в аферата. Той не е декларирал пътуване, платено от Катар, което е извършил през 2020 г.

Сега комисията по правни въпроси ще предостави възможност на двамата евродепутати да представят своите аргументи, преди искането за снемане на имунитетите да бъде подложено на гласуване през февруари. Очаква се то да бъде удовлетворено. След това белгийските власти ще могат да разпитат двамата заподозрени и да им повдигнат обвинения.