Европа

Гърция се сбогува с последния си крал

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Хиляди гърци се събраха пред митрополитската катедрала в Атина, за да се сбогуват с последния гръцки крал Константинос Втори. Монархът издъхна миналия вторник в болница в столицата на 82-годишна възраст. Гръцкото правителство по-рано обяви, че бившият крал ще бъде погребан като частно лице без държавните почести, които се полагат на бивши държавни ръководители.

"Ядосвам се, защото погребенията на актьори и певци са публични, а не можем да отдадем почитна човек, който е бил крал в продължение на 10 години. Тъжно е", казва Ирини.

Константинос прекарва по-голямата част от живота си в изгнание, предимно в Лондон. През 1974 година след референдум Гърция окончателно отхвърля монархията.

"Приемаме, че сме президентска държава, демокрация. Но монархията е голяма част от нашата история. Не можем да я зачеркнем просто така", категоричен е Илиас.

Освен обикновените граждани, на погребението присъстваха редица европейски кралски особи. Сред тях бяха испанският крал Фелипе, съпругата му Летисия, както и датската кралица Маргрете Втора. Събитието премина при извънредни мерки за сигурност. Тялото на Константинос ще бъде положено в бившето кралско имение Татой, недалеч от Атина.