България

Самолетен способ предотвратява унищожителни градушки

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 094155

Рекордни жеги се очакват този уикенд, а след това времето се разваля. Прогнозата през следващата седмица е да паднат обилни дъждове придружени със силни градушки. Има ли достатъчна противоградова защита в страната? Колко рисково е за пилотите да обработват градоносните облаци, за да предпазят земеделската реколта от поражения? Разказват кореспондентите ни във Велико Търново.

 

В Центъра за противоградова защита в Горна Оряховица сезонът започна на 24 май. Зоната, която покриват, е на север, от Плевен до Варна. Досега има извършени шест полета за предотвратяване на опасни градушки. 

 

Ситуацията се следи със сателитна картинка, има специално метеоролози които ни дават прогнози! Но има процеси, при които навлизат вече готови, при които има образувана градушка при  която ние се опитваме да омекотим, да няма поражения...

Филип Топалов, радарист

Миналата неделя около 17 часа два самолета излетяха на 5 400 метра заради градоносните облаци от юг. Три пъти са излитали до 22 часа самолетите, въпреки опасността.

 

Трудно може да се достигне до ядрото, понеже е толкова опасно, че влизаш под 90 градуса завой със 160 км и не излизаш! Изключително опасно е, вчера имахме дори информация от пилотите че има много силна турбуленция, където се намират те, много силни вертикални потоци, които вдигат самолета изведнъж!

Филип Топалов, радарист

Четирима пилоти с повече от 400 пиропатрона и палки със сребърен йодид са обработвали периферията на облаците. 

 

Бяха много, на екрана като се виждат, идват на глутници облаците и затова е трудно по всички да се работи! Засяваме със сребърен йодид, ние трябва да приближим така, че хем да е безопасно, хем да свършим някаква работа!

Пламен Кръстев, пилот

Инструктори от Аржентина с голям опит обучават екипите в базата.

 

Трябва да има много добра координация между целия екип – радаристи, пилоти, техници, да има помощ и от метеоролози и учени и всички да работят като едно цяло! За годините откакто ползват в Аржентина се ползва този способ, за 30 години има с 40% предотвратяване на щетите върху земеделската продукция!

Хуго Видела, обучител

Без обработката на облаците от обучените пилоти, градовите зърна щяха да са внушителни, а щетите - огромни. Заради намесата им, над Велико Търново валя десетминутен порой, премесен със ситни кристали.