Общество

Протести срещу насилието над животни в страната

От Euronews България Euronews България

Протест в цялата страна с настояване за ефективни и по-строги наказания за хората, извършили насилие или убийство на животни. В София Граждани се събраха пред Съдебната палата.

„Протестираме срещу насилието над беззащитните същества, които ние толкова много обичаме“, заяви пред БГНЕС Александър Цветанов. „Трябва да има крайни мерки, които по най-сериозен начин да спрат безхаберието и жестокостта към животинките“, настоя той.

„Протестирам срещу убийствата на животни, на които всеки ден се натъквам по улиците. Имаше дори отровени, след което изхвърлени кутренца, което е срамота. Българите станаха непоносимо лоши!“, заяви и Полина, част от протестиращите. „Това нещо го няма и в третия свят, после хората се чудят защо децата им умират, това е бумеранг! Като направиш зло, Господ ти го връща“, коментира още тя.

"Гледам изоставени и бездомни кученца, едното искаха да го отровят, аз му направих операция, и в момента четвърта година живее благодарение на мен, за държавата изобщо да не говорим, защото не вярвам на нашата страна. Няма закони, аз съм звъняла на полицията, а те се присмиват и казват, че за един „помияр“ няма да се занимават. Никога българинът не е бил толкова жесток, живеели сме по времето на война, но такова нещо като сега никога не е било. Вчера видях едно пребито куче, което не може да ходи, една жена го е пребила и то само защото му е пресекла пътя, срамота!“, възмути се жената.

Според Лора държавата трябва да помисли повече за бездомните животни, като осигури повече приюти. „Трябва да има и информационна кампания, хората да знаят кога трябва да кастрират своите животни, така че да няма повече и повече бездомни животни, както и да има строги, ефективни наказания срещу насилието“, подчерта още тя.