Европа

Генералът поведе с половин процент пред милиардера за президент на Чехия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Генерал от резерва или бивш премиер - Чехия ще избира нов президент между Петър Павел и Андрей Бабиш, които получиха най-много гласове на първия тур от изборите за държавен глава.

Генерал Петър Павел, който е бил председател на Военния комитет на НАТО, спечели вота с близо половин процент преднина спрямо Бабиш при избирателна активност над 68 на сто.

През следващите две седмици от кампанията предполагам, че основното нещо, за което ще говорим, е дали има хаос, дали ще се върнем към върховенството на закона, към политиците, които спазват обещанията си и говорят прозрачно с обществото.

Петър Павел, кандидат за президент на Чехия

Двама от кандидатите, които отпаднаха от президентската надпревара - професорът по икономика Дануше Нерудова и бившият дипломат Павел Фишер, обявиха, че подкрепят Петър Павел на балотажа. Чешкият премиер Петър Фиала също застана зад неговата кандидатура.

Бабиш поздрави опонента си, но го атакува, припомняйки за членството му в чешката Комунистическа партия. Седмица преди вота Бабиш се изправи пред съда по обвинения в измама с европейски субсидии на стойност 2 млн. евро.

Аз съм единственият независим кандидат, нямам спонсори. И е наивно да се вярва, че те нямат спонсори, че нямат свои интереси.

Андрей Бабиш, кандидат за президент на Чехия

В края на януари ще стане ясно кой заема мястото на Милош Земан в президентството. Мандатът на държавния глава изтича през месец март.