Политика

Иво Христов, БСП/ПЕС: Нужна е конституционна промяна за президентска република

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За мен изход от сегашната ситуация чисто политически няма. Нужна е конституционна промяна. Президентска република е единственият изход, но ми е ясно, че повечето политици ще го приемат на нож. Всички те живеят в момента от сегашната политическа система.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов. Според него с годините държавното управление у нас деградира.

Едно е да имаме парламентарна република в страна като Германия, друго е в България. Както виждате за 30 години тя прояви всички най-анихилиращи пороци на нашата народопсихология. Това партизанство, келепирджийство, описвано още от Алеко в следосвобожденския период, се възроди с нова сила. Нужна е промяна в държавното управление.

Според Христов не могат да се очакват големи изненади при третия мандат.

„Няма особени промени в българската политика в последните 30 години. Тя не е правила особени завои, въпреки големите заявки за смени на геополитическата ориентация“, коментира евродепутатът.

По неговите думи нито една от партиите, които могат да получат третия мандат в момента, няма да може да създаде правителство с лекота, но всяка една от тях би се радвала да го получи, тъй като това ѝ дава известна тежест.

Христов не е убеден, че еврото е полезно за нас, имайки предвид хърватския опит с повишаването на цените.

„Български възход“ е партия без история. Президентът решава, но мисля, че тази партия трудно ще събере мнозинство.

По думите на Христов „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са две партии, които са едно и също, но са отделни за да покрият възможно по-голям политически спектър.

Според евродепутата аферата „Nexo“ би трябвало да направи впечатление на избирателите относно начина, по който се финансира „Демократична България“.

Целия разговор вижте във видеото.