Култура

Най-добрите изложби в Европа тази седмица

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Музей Албертина във Виена предлага този месец абстрактен експресионизъм. Изложбата "Пътища на свободата" представя творби на художници от Нюйорската школа като Джаксън Полък и техни колеги от Европа като австрийката Мария Ласниг. Художниците отхвърлят фигуративното представяне и избират радикален подход към формата, цветовете и материала като израз на индивидуалната си свобода.

Музеят Орсе в Париж отвежда посетителите на пътешествие из творчеството на Едвард Мунк. Представени са 100 негови творби. Изкуството на норвежкия художник не може да се ограничи до прочутата му картина "Викът".

Страховете на Мунк могат да се видят в криволичещите линии на неговите композиции, картини, офорти, литографии и дърворезби, както и в ярките, динамични цветове, които използва.

Мадрид пък може да се похвали с "Маргарита Азурдия. Маргарита Рита Рика Динамита" – първата монографична изложба в Европа на гватемалската художничка, ключова фигура в културата на Централна Америка през XX век. Името на изложбата е препратка към няколкото псевдонима, под които тя работи. Нейното антисистемно и феминистко мислене се сблъсква с консервативните възгледи на съвременниците ѝ.