Европа

Подпалиха вратата на културния ни център в Битоля

От Георги Колев Георги Колев Редактор
285822225 1164194897455473 5895805178957105705 N Снимка: Фейсбук, Културен център "Иван Михайлов" в Битоля

Запалиха входната врата на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, Северна Македония.

За инцидента съобщават от Културния център на страницата си във Фейсбук.

Той беше открит на 17 април в присъствието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова.

 

Очакваме институциите възможно най-скоро да разследват случая и извършителите да бъдат изправени пред правосъдието.

Културен център в Битоля

От Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че днес министър Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Тя е на посещение в югозападната ни съседка по покана на колегата си Буяр Османи с цел продължаване на диалога относно отворените двустранни въпроси, свързани с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

 

Подпалването на Културния център "Иван Михайлов” в Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба.

Вицепрезидентът Илияна Йотова във „Фейсбук“

"Още при откриването му, преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония. Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности", коментира тя.