Икономика

Димитър Цоцорков с бизнес отличие от ООН

От Георги Колев Георги Колев Редактор
15 03 2022 (5) Димитър Цоцорков (вдясно) получи отличието на ООН.

Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет", е първият българин, който е част от десетте бизнес лидери, отличени като пионери по целите за устойчиво развитие на Организацията на Обединените нации (ООН).

Той достигна до финалния кръг на глобалния конкурс, след като беше отличен за Пионер на SDG (sustainable development goals – цели за устойчиво развитие) в националния конкурс, проведен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН през март тази година.

Десетте световни бизнес лидери за 2022 г. бяха обявени по време на Лидерската среща на Глобалния договор на ООН в Ню Йорк на 2 юни. Те бяха излъчени измежду националните призьори от жури, включващо представители на гражданското общество, академичните среди, Глобалния договор на ООН, администрацията на ООН и предишните носители на приза SDG Pioneers, съобщиха от международната организация.

Като български представител Димитър Цоцорков беше отличен в категорията за дигитална трансформация заради приноса, който иновативните решения имат за постигането на целите за устойчиво развитие в индустрията и отражението, което напредъкът на технологиите има за благосъстоянието на обществото. Глобалната награда се присъжда всяка година от 2016 г. насам, като досега това е първият мениджър от минна компания в света с престижното отличие.

 

Благодаря на целия екип на „Асарел-Медет“, защото това е признание за усилията, инвестициите и добрата работа на всички колеги! Наградата от Глобалния договор на ООН показва, че някогашните стереотипи за минното дело могат да бъдат разбити, тъй като нашата индустрия е не само поле, но и двигател за много иновации, а медта е базова суровина за развитието на зелените технологии на бъдещето.

Димитър Цоцорков

Според него съвременните дигитални решения позволяват на бизнеса да управлява много по-ефективно своите процеси, да намалява въглеродния отпечатък и да се грижи много по-добре за опазването на околната среда, енергийната ефективност и управлението на ресурсите.

„Внедряваме най-новите интегрирани решения, инвестираме в иновации и ползваме най-доброто от напредъка на технологиите, но най-важни остават хората, защото те носят заряда за промяна и развитие“, каза председателят на надзорния съвет на „Асарел-Медет“. Той посочи, че приема отличието като признание за визията на баща си проф. д-р Лъчезар Цоцорков, за добрата работа на целия екип и инвестициите в нови технологии. „Последните две години ни напомниха колко безценни за нас са думи като мир и здраве. Сега е по-важно от всякога да сме обединени от споделени ценности, да сме солидарни, човечни и чувствителни към чуждата болка, да сме мъдри и съпричастни“, допълни още Димитър Цоцорков и открои социалните проекти и приноса за обществото, който имат фондациите „Асарел“ и „Лъчезар Цоцорков“.

„Днес, когато ни застъпват криза след криза, ясно се вижда, че бизнесът продължава да бъде адаптивен и гъвкав, да създава блага, да компенсира дефицити”, каза Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. „Бизнесът днес е стълб, пилон на нормалността и гаранция, че ще бъдат положени всички усилия, за да има развитие и устойчивост”, убеден е той. Изборът на представител на България показва оценката за бизнеса в страната ни като важен фактор за постигането на целите за устойчиво развитие, посочиха още от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Това е особено валидно във времена на глобални кризи, в които бизнесът не абдикира, а доказва с действията си какво може да се направи, за да се постигне промяна, която да служи на обществото като цяло, заявиха от българската организация.