Политика

Елена Поптодорова: Имаме дълбок, стомашен страх от това да се защитим от Русия

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Имаме дълбок, стомашен страх от това да се защитим от Русия. Затова и при случая "Грозев" реакцията на институциите се забави. Имаше много предупреждения, че България се използва като „свободна зона“ за руските служби, особено за военното разузнаване. Смяташе се, че България е толкова подчинена, защото това е едва ли не дължимо – да предоставим територия, да предоставим доверен и предан личен състав, който да обслужва определени интереси на Кремъл. Това заяви в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria дипломатът Елена Поптодорова.

"За България е много мъчителна еманципацията от руската зависимост. Тя напредва, но много бавно. Аз смятам, че трябваше даже да бъде контрирана веднага г-жа Митрофанова, която даде това нелепо обяснение, че Христо Грозев бил издирван, за да му кажат, че не го искат в Русия. Ами той си има черен печат от 6 или 7 години", добави тя.

Поптодорова говори и по темата с влизането ни в Шенген. "За да влезем в Шенген най-вече трябва да ни имат доверие. Ние трябва да свалим въпросителните от нидерландска страна. Вярно е, че България е изпълнила техническите критерии, но освен техническа страна, има и една много по-важна страна – оценката на една държава. Това е правоприлагането. На нас това ни е ахилесова пета открай време", каза тя.

Целия разговор вижте във видеото.